Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Slovinský premiér: Neofašistický pochod v pohraničí neakceptujeme

Slovinský premiér Miro Cerar Foto: TASR/AP

Slovinský premiér Miro Cerar označil dnes neofašistickú manifestáciu naplánovanú na sobotu v pohraničnom meste Gorica na severovýchode Talianska za nevhodnú a neakceptovateľnú.

Ľubľana/Riga 22. mája (TASR) - Slovinský premiér Miro Cerar označil dnes neofašistickú manifestáciu naplánovanú na sobotu v pohraničnom meste Gorica na severovýchode Talianska za nevhodnú a neakceptovateľnú. Napísala o tom slovinská tlačová agentúra STA.

Slovinské ministerstvo zahraničných vecí už upovedomilo taliansku stranu o slovinských obavách a odsúdilo akékoľvek snahy o oživovanie fašizmu a jeho ideí.

Cerar na summite Východného partnerstva v lotyšskej Rige dnes povedal, že demonštrácia v pohraničnom meste Gorica, ktorej účastníci môžu prekročiť aj hranice do susedného slovinského mesta Nova Gorica je veľmi znepokojujúca záležitosť, ku ktorej má mimoriadne odmietavý postoj.

O pochode, ktorý organizuje talianske fašistické hnutie CasaPound pri príležitosti 100. výročia zapojenia sa Talianska do druhej svetovej vojny, Cerar rokoval s ministerkou vnútra, pričom slovinská strana sleduje dianie okolo celej záležitosti a pripravuje sa na ňu.

Ministerstvo zahraničných vecí podľa Cerara "musí, alebo bude musieť reagovať rozhodne, pretože ide o úplne nevhodnú a neakceptovateľnú demonštráciu". "Celá záležitosť sa podľa neho môže stať ešte nevhodnejšou a bolestivejšou, pokiaľ skupina zamieri smerom k hraniciam," dodal slovinský premiér. Vyjadril presvedčenie, že všetky príslušné úrady budú pripravené zabrániť potenciálnym incidentom.

O celej záležitosti rokoval dne v Rige s talianskym kolegom Matteom Renzim a ministrom zahraničných vecí Paolom Gentilonim.