Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Slovinský prezident nenašiel žiadneho kandidáta na nového premiéra

Na archívnej snímke slovinský prezident Borut Pahor. Foto: TASR/AP

V ďalšej fáze bude rozhodnutie o novom šéfovi kabinetu aj v rukách poslancov.

Ľubľana 23. júla (TASR) - Slovinský prezident Borut Pahor v pondelok oznámil, že nenominuje žiadneho kandidáta na nového premiéra, keďže ani jeden politický tábor nedisponuje parlamentnou väčšinou. V ďalšej fáze bude rozhodnutie o novom šéfovi kabinetu aj v rukách poslancov, približuje agentúra Reuters.

Najviac hlasov vo voľbách z 3. júna získala pravicová a protiimigračná Slovinská demokratická strana (SDS) bývalého slovinského premiéra Janeza Janšu, ktorá však nemá parlamentnú väčšinu ani dostatočný koaličný potenciál. Do slovinského parlamentu sa prebojovalo celkovo až deväť strán. Väčšina z nich koalíciu s SDS odmietla, avšak zatiaľ sa nedokázala dohodnúť ani na vzájomnom spojenectve.

V prvej 30-dňovej fáze bolo rozhodnutie o nominácií nového predsedu vlády výhradne v rukách prezidenta. Ten však v pondelok formou listu zákonodarcom oznámil, že vzhľadom na chýbajúcu parlamentnú väčšinu nikoho zostavením vlády nepoverí.

V druhej fáze výberu budú môcť okrem hlavy štátu navrhovať kandidátov na premiéra aj poslanci. Táto fáza potrvá 14 dní a začne sa zrejme v piatok, keď sa zíde parlament. Podľa analytikov však pravdepodobne nebude úspešná ani druhá fáza, keďže na zvolenie premiéra v nej bude potrebná absolútna väčšina z 90 poslancov.

V tretej, len niekoľkodňovej fáze, ku ktorej by podľa agentúry STA mohlo dôjsť koncom augusta, bude na potvrdenie nového šéfa kabinetu potrebná už len jednoduchá väčšina prítomných zákonodarcov. Ak sa to ani v tejto fáze nepodarí, bude musieť prezident vypísať nové parlamentné voľby, a to na september alebo október.

Podľa analytikov však bude zrejme v tretej fáze zvolený za premiéra líder druhej najsilnejšej strany Marjan Šarec. Ten by potenciálne mohol zostaviť koalíciu zo šiestich prevažne stredoľavých strán, ktorá by mu zaistila krehkú parlamentnú väčšinu.