Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Sme stranou do pohody i do nečasu, zavtipkoval český premiér Nečas

Premiér ČR Petr Nečas Foto: TASR/AP

Česká stredopravá vláda premiéra Petra Nečasa piatok v hlasovaní získala dôveru Poslaneckej snemovne, o ktorú ju požiadal sám premiér.

Praha 28. apríla (TASR) - Sme stranou do pohody i do nečasu, zavtipkoval dnes šéf českej ODS a premiér Petr Nečas na ideovej konferencii svojej strany v Českých Budějoviciach. Informoval o tom český server novinky.cz.

Nečas na konferencii okrem iného zdôraznil, že situácia v krajine nevypovedá o "spálenej zemi". "Súčasná vláda okrem iného napravuje prešľapovanie na mieste, ku ktorému dochádzalo za vlád sociálnej demokracie, ktorá tak premeškala dobu," podotkol Nečas.

"Šírenie apokalypsy musím odmietnuť. Nie sme na tom zle, máme relatívne nízku nezamestnanosť, ktorá je piatou najnižšou v Európskej únii a klesá, a najnižšiu mieru chudoby, toto nie sú atribúty spálenej zeme," dodal podľa servera novinky.cz český premiér.

Ako ďalej zdôraznil, európske vlády musia šetriť a krotiť nebezpečné tempo zadlžovania sa. Proti tomu nemožno protestovať, ako to robia napríklad odbory, dodal. Odmietol tiež, že by vláda nešetrila a ministerstvá pod vedením ODS sú podľa neho toho dôkazom.

"Štát začal od seba, šetríme na úradoch a ministerstvách. Naši ministri sú schopní adaptovať sa. Úspory si sľubujeme od zlučovania štátnych agend," spresnil.

ODS sa podľa premiéra chce zamerať aj na rast, čo je aj hlavnou témou dnešnej konferencie strany v Českých Budějoviciach.

"Chceme deklarovať, že sa nezameriavame iba na rozpočtové úspory, ale aj na opatrenia pre rast. Dokonca sme presvedčení, že práve obnova rastu sa musí stať kľúčovou súčasťou vládnej politiky. Musíme mať fiškálnu politiku a máme ju, ale k trvale vyrovnaným rozpočtom dospejeme, ak bude ekonomika rásť. Nedá sa k nej preškrtať," podotkol Nečas.

Česká stredopravá vláda premiéra Petra Nečasa piatok v hlasovaní získala dôveru Poslaneckej snemovne, o ktorú ju požiadal sám premiér. Vládu po 11-hodinovej rozprave podporilo podľa oficiálnych výsledkov 105 poslancov. Nečasova vláda tak môže pokračovať aj po rozpade strany Veci verejné (VV).

Vládu podporili poslanci z ODS, TOP 09 a z platformy Karolíny Peake, ktorá sa odtrhla od VV, ale aj traja poslanci VV Otto Chaloupka, Miroslav Petráň a Milan Šťovíček a dvaja nezaradení poslanci, exprimátor Prahy Pavel Bém a Martin Doktor.

Proti vláde hlasovali poslanci ČSSD, KSČM, osem poslancov VV a nezaradení poslanci Kristýna Kočí a Vít Bárta.