Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Smog ohrozuje najstaršie stromy sveta v Kalifornii

Národný park Sequoia má v dôsledku znečistenia najhoršie ovzdušie spomedzi všetkých národných parkov v USA.

Visalia 28. mája (TASR) - Najstaršie a najväčšie stromy sveta - kalifornské sekvoje - ohrozuje znečistenie, pochádzajúce z husto osídleného údolia San Joaquin, uviedla dnes agentúra AP.

Národný park Sequoia má v dôsledku znečistenia najhoršie ovzdušie spomedzi všetkých národných parkov v USA. Úroveň škodlivého ozónu je tam podobná ako v rozsiahlych mestských aglomeráciách, napríklad v 3,8-miliónovom Los Angeles.

Vedenie parku musí v najkritickejších dňoch zverejňovať výstrahy upozorňujúce návštevníkov, aby sa nevydávali na túry. Záujemcovia o zamestnanie sú vopred varovaní, že ide o pracovisko so škodlivými účinkami na zdravie. Pracovníci parku absolvujú pravidelné školenia o kardiovaskulárnych a pľúcnych ochoreniach, ktoré môže spôsobiť smog.

Zatiaľ nie je jasné, aký vplyv bude mať dlhodobé znečistenie na tamojšie vzácne sekvojové a borovicové porasty. Oslabené stromy sú však vo všeobecnosti citlivejšie na pôsobenie sucha a škodcov. Niektoré z tamojších sekvojovcov mamutích majú pritom okolo 3000 rokov.

Časť smogu vzniká pri lesných požiaroch, väčšina však prichádza z neďalekého údolia San Joaquin, silne znečisteného v dôsledku intenzívneho poľnohospodárstva a potravinárskej výroby a rušných dopravných tepien.

Len počas vlaňajška úroveň škodlivých látok v ovzduší v parku Sequoia najmenej 87-krát prekročila zdravotné limity stanovené americkými federálnymi úradmi.