Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Smršť Ciarán si vo Francúzsku vyžiadala jednu obeť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pre Bretónsko a Normandiu vydali meteorológovia červenú výstrahu pred silným vetrom. Pre zvyšok severozápadu Francúzska platí oranžová výstraha.

Paríž 2. novembra (TASR) - Jednu obeť si vo Francúzsku vyžiadala vo štvrtok smršť Ciarán. V dôsledku nepriaznivého počasia zostalo vyše 1,2 milióna domácností bez dodávok elektrickej energie a pre sever Francúzska platia výstrahy pred nepriaznivým počasím. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Pre Bretónsko a Normandiu vydali meteorológovia červenú výstrahu pred silným vetrom. Pre zvyšok severozápadu Francúzska platí oranžová výstraha.

V departamente Aisne severovýchodne od Paríža zahynul vodič, keď na jeho nákladné auto spadol strom, oznámil francúzsky minister dopravy Clément Beaune. "Toto dokazuje, že aj v regiónoch, pre ktoré neplatia červené výstrahy, hrozí na cestách veľmi vysoké riziko," uviedol Beaune pre rozhlasovú stanicu Franceinfo.

V departemente Finistre v Bretónsku sa zranili dvaja ľudia, pričom až do odvolania je tam zakázaná cestná doprava, uviedol miestny prefekt Alain Espinasse pre rozhlasovú stanicu RTL. "Opakujem, zostaňte doma," vyzval obyvateľov.

Na výbežku Pointe du Raz v Bretónsku zaznamenali rýchlosť vetra až 207 kilometrov za hodinu.

Francúzska ministerka pre energetiku Agnés Pannier-Runacherová na sociálnej sieti X uviedla, že dodávky elektrickej energie boli prerušené do 1,2 milióna domácností.

Pred smršťou Ciarán úrady varovali aj obyvateľov nemeckého pobrežia Severného a Baltského mora. Smršť počas noci na štvrtok zasiahla Spojené kráľovstvo. Úrady v niektorých oblastiach na južnom pobreží Anglicka vyhlásili núdzový stav a vydali výstrahy pred silným vetrom.