Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Smrť militanta z al-Káidy napojeného na európske bunky je potvrdená

Muiz Garsallui, 43-ročný Tunisan, ušiel pred rokmi z Európy do odľahlého pakistanského kmeňového regiónu Vaziristan.

Londýn 18. októbra (TASR) - V Pakistane zabili militanta z al-Káidy napojeného na európske bunky, ktoré najímali a cvičili nováčikov. Informovali o tom dnes predstavitelia tajných služieb.

Muiz Garsallui, 43-ročný Tunisan, ušiel pred rokmi z Európy do odľahlého pakistanského kmeňového regiónu Vaziristan.

Dvaja predstavitelia tajných služieb potvrdili, že Garsallui - známy aj pod menom Muizaddín al-Kajrawání - zahynul tento mesiac pri vojenskom zásahu, hoci okolnosti úmrtia ani jeho presný dátum ešte neboli potvrdené.

Garsallui bol podľa agentov podozrivý z únosu švajčiarskych manželov, ktorých zadržiavali osem mesiacov neďaleko afgansko-pakistanskej hranice.

Militant bol druhým manželom známej promoslimskej aktivistky z Belgicka Maliky El Aroudovej. Tú v roku 2010 odsúdili - spolu s nezvestným manželom a ďalšími siedmimi osobami - na niekoľkoročný pobyt vo väzení za verbovanie dobrovoľníkov a organizovanie džihádistických skupín. Ich členovia boli potom posielaní do Vaziristanu, pakistanského regiónu na hraniciach s Afganistanom.

El Aroudová a jej skupina je okrem toho podozrivá zo snáh zorganizovať teroristický útok v Bruseli, ku ktorému malo dôjsť pred jedným zo summitov EÚ v roku 2008. Žena bola zapojená aj do prevádzkovania internetovej stránky, ktorá oslavovala samovražedné bombové útoky a vyzývala mladých moslimov z Belgicka i Francúzska, aby sa nebáli obetovať v mene džihádu, svätého boja za šírenie islamu.