Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Sneh a záplavy priniesli začiatkom jari na Balkán spúšť

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dážď a sneženie zapríčinili uzatvorenie ciest, zaplavenie domov a prerušenie premávky trajektov popri pobreží Jadranského mora.

Záhreb 24. marca (TASR) - Husté sneženie a povodne spôsobili v piatok spúšť vo veľkých častiach Balkánu. Zapríčinili uzatvorenie ciest, zaplavenie domov a prerušenie premávky trajektov popri pobreží Jadranského mora. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Návaly čerstvého snehu prišli práve v čase, keď Chorvátsko už i tak zápasilo s ovládnutím rozvodnených riek, ktoré sa vylievali z korýt pre topenie snehovej pokrývky.

Chorvátske úrady oznámili, že na hlavné cesty smerujúce k pobrežiu majú povolený vjazd iba malé vozidlá, ale nákladné autá či autobusy nimi nemôžu prechádzať. Občanov vyzvali, aby sa vyhli cestovaniu.

Sneh napadol aj v susednom Srbsku a prekvapil tento región začiatkom jari. Odmäk naopak priniesol záplavy do Bosny.

Americké veľvyslanectvo v srbskom hlavnom meste Belehrad bolo v piatok pre nevľúdne počasie zatvorené a konzulárne služby dočasne neposkytovalo, čo vopred oznámilo.

Sneh a dážď odrezal v Albánsku od okolia celé oblasti na severe a severozápade krajiny. Záplavy postihli 5000 hektárov pôdy, 680 domov a mnoho škôl. Úrady evakuovali rodiny z oblastí zasiahnutých povodňami a poskytli im útočisko.

Približne 200 príslušníkov armády rozdávalo vo vidieckych oblastiach Albánska potravinové balíčky, pitnú vodu a tiež krmivo pre dobytok. Mnoho dedín zostalo bez elektriny a dostať sa do nich bolo možné len na člnoch.

Husté sneženie a silný vietor v Rumunsku viedli k zatvoreniu škôl v metropole Bukurešť a v desiatich ďalších mestách. Šesť dôležitých hlavných ciest uzavreli pre sneh, ale dopravu obmedzili úrady aj na iných cestách. Vyše 50 vlakov nešlo podľa cestovného poriadku.