Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Snehovú víchricu na východnom pobreží USA vystriedalo slnečné počasie

Situácia v areáli pred Bielym domom vo Washintone D.C. Foto: TASR/AP

Zlému počasiu pripísali najmenej 29 obetí na životoch.

New York 25. januára (TASR) - Jasné, slnečné počasie a mierne stúpajúce teploty potešili v nedeľu milióny obyvateľov východného pobrežia USA po mohutnej snehovej víchrici, ktorá ochromila Washington a priniesla rekordné denné snehové zrážky do New Yorku.

Víchrica a sneh zasiahli v piatok a v sobotu región od pobrežia Mexického zálivu po Nové Anglicko na severovýchode Spojených štátov. Nemohli prísť v lepšom čase, píše agentúra AP. Väčšina ľudí totiž mohla ostať doma, čo umožnilo pohotovostným čatám čistiť cesty a železnice, aby sa v nedeľu zobudila a videla okolie pokryté snehom.

Najväčšie zrážky zaznamenali podľa oficiálnych správ v obci Glengary v Západnej Virgínii, kde napadalo vyše 106 centimetrov snehu. Jeho veľké množstvá však na mnohých iných miestach spôsobili uviaznutie desaťtisícov cestujúcich a prinútili početných ďalších ľudí zmeniť víkendové plány.

Zlému počasiu pripísali najmenej 29 obetí na životoch, najskôr pri dopravných nehodách a následne pri odpratávaní snehu alebo v dôsledku otravy oxidom uhoľnatým.

Mimoriadne chaotická situácia bola v leteckej doprave po tom, ako cez víkend v regióne zrušili takmer 12.000 letov. Obmedzenú prevádzku už obnovili letiská v New Yorku, v Baltimore a vo Filadelfii, kde podľa úradov za dva dni napadalo toľko snehu ako zvyčajne za celú zimu. Letiská v oblasti Washingtonu boli v nedeľu naďalej uzavreté.

Veľké aerolínie zrušili stovky letov aj na dnes. Okrem odpratávania snehu a ľadu museli prevádzkovatelia leteckej, železničnej i ďalšej dopravy riešiť otázku toho, ako dostať do práce zamestnancov uväznených doma snehom.

V New Yorku zrušili v nedeľu ráno zákaz jazdy všetkých okrem pohotovostných vozidiel v uliciach. V tamojšom Central Parku namerali celkovo 68,07 centimetra snehu, čo je druhá najvyššia hodnota od roku 1869 a len mierne menej než 68,3 centimetra z februára 2006. Avšak 67,6 centimetra zo soboty je absolútnym rekordom nameraným v tomto meste za jediný deň.

V oblasti Washingtonu ostanú dnes zatvorené federálne úrady, ako aj úrady miestnej samosprávy a školy v hlavnom meste i na jeho predmestiach v štátoch Maryland a Virgínia. Federálna Snemovňa reprezentantov oznámila, že vzhľadom na dôsledky snehovej víchrice v doprave pozastavila všetky hlasovania do februára.

Snehové zrážky v okrese Montgomery pri Washingtone patrili k najvyšším počas tohto víkendu, keď v tamojšom meste North Potomac namerali 97,8 centimetra snehu.

V Baltimore predbežné údaje o 74,17 centimetra snehu na letisku naznačujú prekonanie doterajšieho rekordu 68,07 centimetra z februára 2003.

Z miest na pobreží štátu New Jersey i inde hlásili záplavy, ktoré si však nevyžiadali vážne škody.

Snehovú búrku, ktorá dostala aj prezývku Snowzilla, sprevádzali hromy a blesky a vietor dosiahol hurikánovú rýchlosť 120 kilometrov za hodinu v pobrežnom mestečku Dewey Beach v štáte Delaware a na Langleyho leteckej základni vo Virgínii, oznámila Národná meteorologická služba. Od Virgínie po New York dosahovala stála rýchlosť vetra 48 km/h s nárazmi okolo 80 km/h.

Všetko to v nedeľu vystriedali nádherná modrá obloha a slnečné svetlo - akurát pre veľkú guľovačku v Baltimore, kde na príslušnú výzvu na Facebooku reagovalo viac než 600 ľudí, dopĺňa AP.