Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Snemovňa schválila zákon obmedzujúci Obamu odvolať sankcie na Irán

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Navrhovaný zákon zabraňuje zrušeniu sankcií uvalených Spojenými štátmi na konkrétnych jednotlivcov i finančné inštitúcie.

Washington 3. februára (TASR) - Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu schválila v utorok už po druhýkrát návrh zákona, ktorý obmedzuje možnosti prezidenta Baracka Obamu odvolať niektoré sankcie uvalené na Irán. Stalo sa tak len necelé tri týždne po zrušení hlasovania v rovnakej veci, píše agentúra Reuters.

Snemovňa schválila tento zákon 246 hlasmi proti 181. Väčšina kongresmanov hlasovala po straníckej línii: takmer každý republikánsky kongresman hlasoval za a takmer každý demokratický kongresman proti.

Napriek tomuto úspechu však nie je pravdepodobné, že by sa tento návrh neskôr stal aj zákonom, domnieva sa Reuters. Aj keby ho totiž odsúhlasil Senát, Obama prisľúbil jeho vetovanie. Snemovňa reprezentantov zmienenú legislatívu schválila už 13. januára, hlasovanie však bolo následne zrušené pre neúčasť viac ako tretiny kongresmanov.

Navrhovaný zákon zabraňuje zrušeniu sankcií uvalených Spojenými štátmi na konkrétnych jednotlivcov i finančné inštitúcie dovtedy, kým by sa Kongres nepresvedčil o tom, že neboli zapojení ani do iránskeho jadrového programu, ani do teroristických aktivít. Biely dom však uviedol, že takýto zákon by mohol spôsobiť "kolaps" dosiahnutej dohody s Teheránom.

V rámci nedávnej implementácie vlaňajšej jadrovej dohody medzi Teheránom a svetovými mocnosťami stiahli EÚ a USA sankcie voči Iránu výmenou za obmedzenie jeho jadrového programu. USA však v zapätí uvalili na Irán nové sankcie v dôsledku vystrelenia balistickej rakety stredného doletu.