Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Snemovňa reprezentantov tretíkrát nezvolila Jordana za predsedu

Republikánsky kandidát Jim Jordan (vľavo) prichádza na stretnutie v budove Kapitolu 18. októbra 2013 vo Washingtone. Foto: TASR - AP

Podľa agentúry AP jeho kandidatúru odmietlo ešte viac republikánov z konzervatívneho mainstreamu.

Washington 20. októbra (TASR) - Jim Jordan, konzervatívny republikán z amerického štátu Ohio a spojenec exprezidenta Donalda Trumpa, v piatok neuspel ani v treťom hlasovaní o obsadení postu predsedu Snemovne reprezentantov. Podľa agentúry AP jeho kandidatúru odmietlo ešte viac republikánov z konzervatívneho mainstreamu, píše TASR.

Išlo o tretí pokus o Jordanovo zvolenie za štyri dni. Agentúra AP poznamenala, že každým hlasovaním opozícia proti Jimovi Jordanovi rástla: kým v utorok proti nemu hlasovalo 20 republikánov, v stredu ich bolo už 22 a v piatok mu svoj hlas odmietlo dať 25 členov jeho strany.

"Sme vo veľmi zlej situácii," priznal bývalý predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy po poslednom hlasovaní.

Nateraz nie je jasné, či sa Jordan bude uchádzať o zvolenie aj na štvrtý pokus. Viacerí republikánski poslanci ho už vo štvrtok na straníckej schôdzke žiadali, aby sa kandidatúry vzdal. Iní republikáni avizovali, že ak bude Jordan kandidovať znova, nebudú ho voliť.

"Je jasné, že Jordan nemá a ani nezíska hlasy potrebné na to, aby mohol byť predsedom (Snemovne reprezentantov)," uviedol vo vyhlásení Tom Kean, republikán zo štátu New Jersey.

V situácii, keď je Snemovňa reprezentantov zablokovaná a na politickej scéne vládne chaos, prezident USA Joe Biden v piatok požiadal o navýšenie rozpočtu o 105 miliárd dolárov, najmä na podporu Ukrajiny a Izraela, ale aj riešenie výziev, akou je napríklad prisťahovalectvo na južnej hranici USA.