Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Snemovňa reprezentantov vyjadrila podporu Izraelu

Republikán Mike Johnson skladá sľub po svojom zvolení za nového predsedu Snemovne reprezentantov Spojených štátov vo Washingtone v stredu 25. októbra 2023. Foto: TASR/AP

K hlasovaniu členovia Snemovne reprezentantov pristúpili po tom, ako si v stredu za nového predsedu zvolili republikána Mikea Johnsona.

Washington 26. októbra (TASR) - Snemovňa reprezentantov Spojených štátov schválila v stredu miestneho času rezolúciu, v ktorej vyjadrila solidaritu s Izraelom vo vojne proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas. TASR správu prevzala z agentúr AFP a AP.

Uznesenie bolo prijaté takmer jednomyseľne, proti sa vyslovilo deväť demokratov a len jeden republikán. V dokumente sa uvádza, že Snemovňa reprezentantov "stojí pri Izraeli" a "odsudzuje brutálnu vojnu Hamasu".

K hlasovaniu členovia Snemovne reprezentantov pristúpili po tom, ako si v stredu za nového predsedu zvolili republikána Mikea Johnsona. Kongresmana z amerického štátu Louisiana v hlasovaní podporilo všetkých 220 prítomných republikánov. Proti hlasovalo 209 členov snemovne.

Dolná komora Kongresu USA bola bez predsedu tri týždne. Johnsonovho predchodcu Kevina McCarthyho odvolali z funkcie pri hlasovaní 3. októbra po vzbure radikálneho krídla Republikánskej strany. Kongresmani šéfa snemovne odvolali vôbec prvýkrát v histórii Spojených štátov.