Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Snemovňa reprezentantov USA schválila zákon, ktorý môže zakázať TikTok

Stúpenci a podporovatelia TikTok monitorujú hlasovanie v Kongrese a držia transparenty počas protestu pred budovou amerického Kapitolu vo Washingtone 13. marca 2024. Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu schválila v stredu veľkou väčšinou hlasov návrh zákona, ktorý môže viesť k zákazu čínskej sociálnej siete TikTok v Spojených štátoch. Uviedli to agentúry Reuters a AP. Foto: TASR/AP

V snemovni návrh získal širokú podporu demokratov i republikánov, ktorí sa obávajú, že súčasná vlastnícka štruktúra TikToku je hrozbou pre národnú bezpečnosť.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 13. marca (TASR) – Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu schválila v stredu veľkou väčšinou hlasov návrh zákona, ktorý môže viesť k zákazu čínskej sociálnej siete TikTok v Spojených štátoch. Uviedli to agentúry Reuters a AP.

Návrh, ktorý v Snemovni reprezentantov prešiel 352 hlasmi (65 hlasov bolo proti), dáva vlastníkovi TikToku, firme ByteDance, približne pol roka na to, aby TikTok predala. Zástupcovia Snemovne uviedli, že súčasná vlastnícka štruktúra firmy ByteDance predstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť, keďže prostredníctvom siete TikTok sa môže čínska vláda dostávať k citlivým údajom používateľov.

Zákon teraz poputuje do Senátu, kde však jeho schválenie zatiaľ nie je isté. Niektorí senátori totiž presadzujú iný prístup k regulácii v tejto oblasti.

Osud TikToku vyvolal vo Washingtone vášnivé diskusie. Demokrati aj republikáni priznali, že dostali veľké množstvo sťažností od mladých Američanov, ktorí TikTok vo veľkom používajú a ktorí jeho zákaz odmietajú. Počet sťažností niekedy prekročil počet výziev na prímerie medzi Izraelom a Hamasom v Pásme Gazy.