Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Počasie zúri: Pozrite sa, aká je situácia v rôznych krajinách

V Srbsku zúri sneženie a vietor. Foto: TASR/AP Photo

Srbské úrady opakovane upozorňujú, že použitie zimných pneumatík na všetkých štyroch kolesách motorových vozidiel je povinné, a to isté platí aj o snehových reťaziach v prípad ciest mimo obcí.

V Srbsku zúri počasie, sneženie so silným vetrom komplikuje dopravu

Belehrad 29. decembra (TASR) - Sneženie v kombinácii so silným nárazovým vetrom komplikuje dnes dopravu i v Srbsku.

Na cestách panuje v značnej časti balkánskej krajiny akútne nebezpečenstvo tvorenia snehových jazykov a závejov. Prognóza meteorológov dáva tušiť, že do konca týždňa nemožno v Srbsku rátať s odmäkom - teploty zostanú pod bodom mrazu. Kým v priebehu dňa by sa ortuť teplomerov mala do piatka pohybovať v rozmedzí od desiatich do štyroch stupňov pod bodom mrazu, v noci môže klesnúť až na mínus 20 stupňov Celzia.

Dnešnú rekordnú hodnotu mínus 14 stupňov Celzia hlásili ráno z pohoria Kopaonik, ležiaceho na hraniciach centrálneho Srbska a Kosova. Lyžiarska sezóna je tu medzičasom v plnom prúde, aktuálne sneženie tu umožní vyznávačom zjazdového lyžovania naplno využiť miestne terény. Hotely v okolí sú prakticky plné, v lokalite budú príchod nového roka oslavovať početní domáci, ale aj zahraniční hostia.

Srbské úrady opakovane upozorňujú, že použitie zimných pneumatík na všetkých štyroch kolesách motorových vozidiel je povinné, a to isté platí aj o snehových reťaziach v prípad ciest mimo obcí. Súčasne vodičom odporúčajú, aby sa na cesty vydali iba v nevyhnutných prípadoch, a dodávajú, že z bezpečnostných dôvodov môže dôjsť aj k uzavretiu niektorých komunikácií.

Prístupové cesty k srbsko-maďarskej štátnej hranici sú zjazdné a permanentne čistené, hraničné priechody sú otvorené.

Mrazivých 18 stupňov pod nulou namerali dnes ráno aj v pohorí Bjelašnica pri bosnianskom Sarajeve, tamojší meteorológovia avizujú, že počas silvestrovskej noci tu môže byť teplota ešte o čosi nižšia.

V Čiernej Hore dnes môže vykuknúť spoza mrakov aj slnko, v krajine, ktorú v nedeľu zasiahlo intenzívne sneženie, však budú aj naďalej registrovať silný nárazový vietor.

V Maďarsku majú pravdepodobne najhoršie za sebou

Budapešť 29. decembra (TASR) - Prvý stupeň pohotovosti zostáva v súvislosti s hrozbou snehových jazykov a závejov v platnosti v dvanástich župách Maďarska. Tamojšia Celoštátna meteorologická služba dnes totiž zrušila, respektíve zmiernila na prvý stupeň skôr vydané varovania druhého stupňa.

Počasie v Maďarsku
Foto: TASR/AP Photo
V oznámení meteorológov, o ktorom informovala tlačová agentúra MTI, sa uvádza, že dnes popoludní nemožno na západe Maďarska vylúčiť ojedinelé snehové metelice alebo búrky. Často silný nárazový vietor, ktorý bol evidentný v širšom okolí jazera Balaton, sa v priebehu popoludnia zmierni. Aj keď v utorok treba lokálne rátať s jeho opätovným zosilnením, nemal by mať charakter prudkého nárazového vetra.

Dočasné nariadenie administratívy Rábsko-mošonsko-šopronskej župy o povinnom využívaní snehových reťazí patrí už minulosti, pretože si ho pomery na cestných komunikáciách nevyžadujú.

Vo viacerých župách krajiny sužovaných intenzívnym snežením zrážky ustanú, avšak aj naďalej sa môžu na juhu Šomodskej a Zalianskej župy, ako aj v Baranskej župe tvoriť snehové jazyky.

V nočných hodinách i v priebehu utorka rátajú v Maďarsku iba lokálne s prípadným snežením menšieho rozsahu.

Maďarskí hasiči zasahovali od začiatku sneženia v krajine do dnešného rána celkovo asi 80-krát, a to zväčša pri dopravných nehodách. Vyskytli sa však aj prípady, keď sa podieľali na pátraní po zatúlaných turistoch (v okolí Pécsu) či na odstraňovaní dôsledkov poruchy energetickej siete, ktorú zavinil vyvrátený strom.

Zodpovední vyzvali motoristov, aby tankovali väčšie množstvo pohonných hmôt a boli tak pripravení, ak by uviazli na niektorej z komunikácií. V ich výbave by s určitosťou nemali chýbať lopaty a ťažné laná. Súčasne na nich apelovali, aby sa pred cestami informovali o pomeroch v cieľovej destinácii, respektíve na zvolenej trase, a sledovali aktualizované informácie meteorológov i Celoštátneho riaditeľstva pre ochranu pred katastrofami.

Počasie v Nemecku komplikuje cestnú aj leteckú dopravu

Berlín/Mníchov 29. decembra (TASR) - Silné sneženie dnes výrazne narušilo plynulosť železničnej dopravy v niektorých oblastiach Nemecka. Ako informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na hovorkyňu Nemeckých železníc, cestujúci musia rátať so značným meškaním.

Vyvrátený strom na 150 minút zablokoval železničnú trať Berlín-Hamburg, najmenej desať vlakových súprav premávajúcich na diaľkových trasách museli odkloniť. Jednu z koľají sa podarilo v skorých popoludňajších hodinách spojazdniť, druhá bude prejazdná až dnes večer.

Počasie v Nemecku
Foto: TASR/AP Photo
Husté sneženie spomalilo vzhľadom na problémy s výhybkami predpoludním železničnú dopravu v okolí Hannoveru a v poludňajších hodinách v okolí Mníchova.

Takmer celá spolková republika je medzičasom "v bielom šate".

Komplikáciu to znamená aj pre cestárov a motoristov, veď aj na cestných komunikáciách došlo nezriedka k dopravným nehodám a s nimi spojenému narušeniu plynulosti dopravy, aj keď tá je vzhľadom na prebiehajúce prázdniny relatívne menej hustá.

V severonemeckom Hamburgu sa posádky okolo stovky cestárskych vozidiel usilovali od polnoci udržať dobrý stav cestnej siete.

V Berlíne došlo v ranej špičke k problémom, výpadkom i meškaniam súprav tamojšej MHD.

Z Lipska/Halle i Stuttgartu hlásili aj omeškania v leteckej doprave.

Niekoľko letov zrušili a iné vypravili s oneskorením aj na najväčšom letisku krajiny vo Frankfurte nad Mohanom.

V bavorskom Oberstdorfe, kde museli v nedeľu po viacerých beznádejných pokusoch zrušiť prvé preteky tradičného Turné štyroch mostíkov skokanov na lyžiach, sa dnes v podvečerných hodinách pokúsia o úspešný reparát, ak nebude proti opäť silný vietor.

Rekordne nízku teplotu namerali počas uplynulej noci v Nemecku v obci Altheim v Bádensku-Württembersku, kde ortuť teplomerov klesla až na 24 stupňov pod bodom mrazu.

Všetci vyznávači zimných športov sa však môžu naplno tešiť z ideálnych podmienok.

Na svahoch Álp v Bavorsku by malo do utorka pribudnúť ďalších 50 centimetrov nového snehu, predpovedajú nemeckí meteorológovia. Na Nový rok by navyše mali oblaky "odtiahnuť" a horské oblasti by mali zaliať lúče slnka, čo sľubuje nádherné počasie pre stúpencov lyžovania.

V Rumunsku stále husto sneží

Bukurešť 29. decembra (TASR) - Pre rumunské župy Vrancea, Buzau a Braila platí dnes od 13.00 h tretí, červený stupeň varovania v súvislosti s hustým snežením sprevádzaným prudkým nárazovým vetrom, ktoré komplikuje dopravu v krajine.

V spomínaných troch župách na juhovýchode Rumunska je medzičasom nezjazdných pre snehové jazyky a záveje, ako aj zlú viditeľnosť, množstvo cestných komunikácií. Dočasne je uzavretá i diaľnica A2, dopravný koridor spájajúci hlavné mesto Bukurešť s čiernomorským prístavom Konstanca.

Počasie v Rumunsku
Foto: TASR/AP Photo
Množstvo zrážok v niektorých lokalitách môže dosiahnuť 25-30 litrov na meter štvorcový, nárazy vetra zasa rýchlosť 90-95 kilometrov za hodinu.

V oblastiach zasiahnutých snehovou víchricou nevypravili deväť vlakových súprav, tri ďalšie uviazli v masách snehu na trati.

Letisko v Bukurešti vypravilo množstvo strojov so značným meškaním, iné lety zasa museli zrušiť úplne.

Na cestnej komunikácii 13A spájajúcej mestá Odorhei Secuiesc a Miercurea Ciuc v župe Harghita, ako aj ceste 12A vedúcej z Miercurea Ciuc do Moldavska platí zákaz dopravy pre vozidlá s hmotnosťou viac ako 7,5 tony.

Rumunské úrady upozorňujú na nevyhnutnosť využívania snehových reťazí v zasnežených terénoch a apelujú na motoristov, aby sa na cesty vydávali iba v nevyhnutných prípadoch.

Mimoriadne nízke teploty vo Veľkej Británii predstavujú aj zdravotné riziko

Londýn 29. decembra (TASR) - Mrazivé teploty namerali počas uplynulej noci na Britských ostrovoch. Vôbec najnižšiu teplotu (-8,8 stupňa Celzia) zaznamenali v severoírskej obci Katesbridge. Najchladnejšou lokalitou v Anglicku sa stal Benson (-7,6 stupňa Celzia) a najmrazivejším miestom vo Walese Pembrey Sands (-6,7 stupňa Celzia).

Počasie vo Veľkej Británii
Foto: TASR/AP Photo
Najnižšiu teplotu roka (-9 stupňov Celzia) vo Veľkej Británii registrovali v uplynulú sobotu v škótskom Cromdale.

Informácie priniesla verejnoprávna BBC.

Podľa správy vydala ostrovná meteorologická služba varovanie pre meteosenzitívnych občanov, ako aj pre deti a skôr narodených chorých ľudí v súvislosti s možnými zdravotnými rizikami, ktoré pre tieto skupiny populácie predstavujú mimoriadne nízke teploty, a to osobitne na severe Anglicka a v jeho centrálnej časti známej pod označením The Midlands.

Grécko sužujú silné sneženie, mrazy a vietor

Atény 30. decembra (TASR) - Silné sneženie a teploty pod bodom mrazu naďalej dnes komplikovali život obyvateľom rozsiahlych častí Grécka. Informovala o tom agentúra DPA.

Grécka meteorologická služba (EMY) uviedla, že teplota na severe krajiny klesla až na mínus 12 stupňov Celzia. "Silno tu sneží. Vytrvalo mrzne. Autá potrebujú snehové reťaze," povedal Evangelos Kaparos, obyvateľ severogréckeho mesta Florina.

Sneh a mrazy sú tiež sprevádzané silným vetrom. Aj v horských oblastiach na sever od hlavného mesta Atény dnes napadol nový sneh.

Grécka metropola s ohľadom na počasie otvorila vykurované miestnosti pre bezdomovcov.