Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Snowden opustil letisko a získal v Rusku azyl, Biely dom je sklamaný

Anatolij Kučerena, právnik Edwarda Snowdena, ukazuje Snowdenov pas s dočasným azylom Foto: TASR/AP
Edward Snowden a Barack Obama Foto: TASR/AP

Podľa televíznej stanice Rossija 24 Snowdenovi udelili azyl na dobu jedného roka.

Moskva 1. augusta (TASR) - Edward Snowden opustil dnes tranzitnú zónu moskovského letiska Šeremeťjevo a vstúpil na ruskú pôdu. Rusi mu udelili dočasný azyl. Oznámila to agentúra RIA Novosti.

Snowdenov právnik Anatolij Kučerena informoval, že jeho klient získal dokumenty, ktoré mu umožňujú opustiť tranzitný priestor moskovského letiska Šeremeťjevo.

"Práve som mu odovzdal dokumenty z Ruského federálneho imigračného úradu," citovala agentúra Reuters Kučerenu, ktorý Snowdenovi pomohol podať žiadosť o udelenie dočasného azylu v Rusku.

Podľa televíznej stanice Rossija 24 Snowdenovi udelili azyl na dobu jedného roka. Televízia citovala Kučerenu, podľa ktorého Američan z letiska odišiel na "bezpečné miesto".

Snowdenov otec sa dnes poďakoval ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi za dočasný azyl, ktorý Rusko udelilo jeho synovi. "Som taký vďačný ruskému národu a prezidentovi Vladimirovi Putinovi," povedal Lonnie Snowden pre ruskú štátnu televíziu, kde jeho výroky dabovali do ruštiny, informovala tlačová agentúra Reuters.

Podľa webovej stránky WikiLeaks sa samotný Edward Snowden poďakoval Rusku za dočasný azyl a kritizoval vládu amerického prezidenta Baracka Obamu.

Snowden mladší sa vyjadril, že rozhodnutie Ruska udeliť mu dočasný azyl ukazuje, že "právo vyhráva". Vo vyhlásení na stránke Wikileaks.org zdôraznil, že za posledných osem týždňov sa ukázalo, že Obamova vláda nemá rešpekt pred medzinárodným alebo americkým právom, avšak nakoniec právo vyhráva.

Zakladateľ Wikileaks Julian Assange uviedol, že ide o ďalšie víťazstvo v boji v Obamovej vojne proti donášačom. "Táto bitka bola vyhraná, ale vojna pokračuje," napísal Assange.

Na videosnímke ruský právnik Anatolij Kučerena ukazuje dokumenty, ktoré umožnili Edwardovi Snowdenovi opustiť tranzitný priestor moskovského letiska Šeremeťjevo, 1. augusta 2013 v Moskve.
Foto: TASR/AP

Snowden, bývalý pracovník amerických tajných služieb, sa nachádzal na letisku od 23. júna. V júli požiadal o udelenie dočasného azylu v Rusku.

Spojené štáty žiadajú o jeho vydanie. Chcú ho stíhať za vyzradenie tajných amerických sledovacích programov. Snowden medzitým dostal ponuky na azyl od Venezuely, Nikaraguy a Bolívie.
Americko-ruské vzťahy prípadom Snowdena neutrpia

Vzťahy medzi Ruskom a Spojenými štátmi nepoškodí "pomerne bezvýznamný" prípad bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena, ktorý je na úteku pred úradmi USA. Vyhlásil to dnes vysokopostavený predstaviteľ Kremľa Jurij Ušakov, ktorého citovala agentúra Reuters.

"Náš prezident (Vladimir Putin)... vyjadril mnohokrát nádej, že povahu našich vzťahov toto neovplyvní," uviedol novinárom Ušakov, Putinov hlavný poradca pre zahraničnú politiku.

Podľa Ušakova nie sú žiadne náznaky, že americký prezident Barack Obama zruší plánovanú septembrovú návštevu Moskvy.

USA chcú Snowdena stíhať za vyzradenie tajných amerických sledovacích programov.

Snowden (30) pricestoval 23. júna z Hongkongu do Moskvy. Keďže Spojené štáty medzitým zrušili platnosť jeho pasu, Američan uviazol v tranzitnej zóne moskovského letiska Šeremťjevo. Požiadal teda o dočasný azyl v Rusku - a teraz ho získal, podľa televíznej stanice Rossija 24 údajne na rok.

Snowdenov prípad vyvolal nové napätie vo vzťahoch medzi Ruskom a USA, ktoré žiadajú Snowdenovo vydanie, aby ho mohli súdiť pre obvinenia zo špionáže.

Biely dom je sklamaný

Spojené štáty dnes vyjadrili sklamanie nad tým, že Rusko sa rozhodlo udeliť dočasný azyl bývalému pracovníkovi amerických tajných služieb Edwardovi Snowdenovi, ktorý je na úteku.

Biely dom uviedol, že americký prezident Barack Obama možno upustí od účasti na summite v Moskve, ktorý má byť v septembri, informovala tlačová agentúra Reuters.

Hovorca Bieleho domu Jay Carney označil udelenie azylu Snowdenovi za "nešťastný vývoj" a povedal, že sú tým "mimoriadne sklamaní".

Na otázku, či udelenie azylu Snowdenovi ovplyvní Obamovo rozhodnutie stretnúť sa na summite s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, hovorca odpovedal, že zvažujú prospešnosť summitu.

Po rozhodnutí Ruska nie je teraz jasné, či sa uskutočnia americko-ruské rozhovory na vysokej úrovni. Boli naplánované na budúci týždeň medzi ministrami zahraničných vecí a obrany oboch krajín, poznamenal nemenovaný americký predstaviteľ.