Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Česká republika a V4 nesúhlasia s 13-ročným obdobím zmrazenia dávok

Český premiér Bohuslav Sobotka Foto: TASR/AP

Česká republika na prebiehajúcom summite EÚ zastupovala skupinu okolo 10 členských štátov, ktoré mali podobné výhrady voči britským požiadavkám.

Brusel 19. februára (TASR) - Česká republika na prebiehajúcom summite EÚ zastupovala skupinu okolo 10 členských štátov, ktoré mali podobné výhrady voči britským požiadavkám. Uviedol to dnes český premiér Bohuslav Sobotka.

Premiér zdôraznil, že ČR sa aj vo štvrtok aj dnes aktívne zúčastňovala rokovaní o úprave vzťahov medzi EÚ a Britániou, pričom stále platí, že je snaha dosiahnuť dohodu, ktorá Davidovi Cameronovi umožní vrátiť sa domov s dobrou šancou na pozitívne ovplyvnenie referenda o zotrvaní krajiny v EÚ.

Podľa Sobotku ČR v rámci dnešných bilaterálnych rokovaní s Cameronom zastupovala aj Vyšehradskú štvorku (V4) a záujmy ďalších krajín, pričom dôraz bol na dve oblasti - indexácia detských prídavkov pre zahraničných zamestnancov v Británii a doba trvania ochranného mechanizmu (záchranná brzda) pre sociálne dávky, ktoré nie sú príspevkovo zadefinované.

Sobotka potvrdil, že britský premiér navrhuje 13-ročné obdobie pre zmrazenie vyplácania sociálnych dávok novým zahraničným zamestnancom. Dodal, že v tomto bode zatiaľ nie je dohoda, pričom viaceré členské krajiny toto obdobie považujú za príliš dlhé.

"Trinásť rokov je príliš dlhé obdobie a nezodpovedá to charakteru opatrení, ktoré by mali byť zavedené. Chceme kratšiu dobu," uviedol český premiér. Zároveň ocenil, že posledný návrh dokumentu pripravený pre lídrov EÚ obsahuje záväzok, že Európska komisia nepripraví legislatívne návrhy umožňujúce indexáciu iných dávok, ako sú detské prídavky. To je podľa neho pre ČR a krajiny V4 úspech v rokovaniach.

V súvislosti s migračnou krízou, o ktorej lídri EÚ rokovali vo štvrtok večer, Sobotka odmietol tvrdenia, že vyhlásenie predsedu Európskej rady Donalda Tuska o nemožnosti súperenia viacerých plánov pri riešení problému migrácie, je kritikou na adresu Vyšehradskej štvorky.

Premiér zdôraznil, že V4 prijala štvrtkové závery Európskej rady ohľadne migrácie a dodal, že všetky krajiny teraz v tejto oblasti postupujú podľa plánu A, čiže podľa scenára z Bruselu. Ten znamená, že Turecko aj Grécko splnia svoje záväzky.

"Ak Turecko a Grécko nenaplnia očakávania, ktoré my ako Česká republika a V4 do nich vkladáme, a tiež Rakúsko a Nemecko a západný Balkán, tak budeme musieť hľadať ďalšie varianty ako regulovať migráciu a preto V4 hovorí o záložných riešeniach," spresnil Sobotka. Zároveň dodal, že by to muselo byť po dohode s celou EÚ, v koordinácii s Gréckom a krajinami západného Balkánu.

Tieto úvahy však podľa premiéra ČR budú aktuálne, ak sa v najbližších týždňoch Turecku a Grécku nepodarí znížiť počty nelegálnych utečencov.

"Budeme pozorne sledovať čísla, spoliehame sa tiež na operáciu NATO a chceme aktívny prístup Turecka a Grécka aj z hľadiska vracania utečencov." povedal v závere Sobotka.

Fico: S Britániou sa dohodneme, otázkou je kedy

Slovenský premiér Robert Fico prichádza na dvojdňový summit EÚ v Bruseli 18. februára 2016, ktorého hlavnou témou bude nová podoba vzťahov EÚ a Veľkej Británie.
Foto: TASR/AP
Slovenský premiér Robert Fico nedokáže predvídať, kedy skončí druhý deň rokovaní o dohode s Veľkou Britániou, o ktorej lídri členských štátov Európskej únie rokujú na summite v Bruseli.

Podľa Fica by bol dopad jej odchodu na EÚ desivý, ale výrazne by poškodil aj Britániu. "Je záujem nájsť nejaký kompromis. Dohodneme sa, otázka je kedy. Či ešte do normálnych večerných hodín, alebo ako obyčajne nenormálne budeme rokovať v noci, čo považujem za úplne šialené," konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii.

Avizoval, že keď bude Slovensko predsedať EÚ, pôjde o jednu z vecí, na ktorú bude tlačiť, teda aby rokovania netrvali do skorých ranných hodín. V prvý deň summitu sa lídri rozišli po druhej hodine rannej a následne do 05.30 h ešte pokračovali bilaterálne rokovania k úprave kompromisného návrhu dohody medzi Britániou a zvyšnými členskými štátmi.

"Je to nedôstojné, potom sa to prenáša do nervozity. Nie je dôstojné, aby premiéri ráno o tretej formulovali nejaké texty," zdôraznil Fico.

Jedným z problémov je vyplácanie zamestnaneckých príspevkov, napríklad na bývanie. Diskutuje sa o dĺžke prechodného obdobia na ich obmedzenie. Británia požaduje 13 rokov, pre niektoré členské štáty je to príliš veľa. Navrhujú sedem. "Niekde sa tieto návrhy pravdepodobne stretnú," poznamenal Fico s tým, že ich obmedzenie nebude mať retroaktívnu účinnosť, ale bude sa týkať iba nových zamestnancov, ktorí do Británie prídu z iných členských krajín.

Veľká diskusia je aj okolo indexácie rodinných prídavkov. Teda ich nastaveniu na výšku v domovských štátoch, kde býva dieťa rodičov pracujúcich v Británii.

SaS: Summit môže vyriešiť aktuálne krízy Európy, ale i spôsobiť jej rozklad

Úvahy o vystúpení Veľkej Británie z EÚ, takzvanom brexite, považuje strana SaS za vážnu hrozbu možnej dezintegrácie Európy. Strana to dnes uviedla v tlačovej správe v reakcii na prebiehajúci summit EÚ v Bruseli.

Podľa tímlídra SaS pre zahraničnú politiku Martina Klusa môžu byť výsledkom paradoxne odvážne a efektívne riešenia aktuálnych kríz Európy. „Namiesto pojedania chlebíčkov má reforma únie prejsť k realizácii konkrétnych opatrení pre Európu a jej občanov. Toto je hlavný pilier reformistických postojov európskej frakcie AECR, ktorej členom je rovnako Konzervatívna strana britského premiéra Davida Camerona, ako aj SaS,“ uviedol Klus.

SaS víta tú časť perspektívnej dohody medzi EÚ a Veľkou Britániou, ktorá hovorí o zjednodušení zbytočných regulácií. „Je nevyhnutným krokom k posilneniu ekonomiky a konkurencieschopnosti EÚ,“ domnieva sa tímlíder SaS pre verejné financie Eugen Jurzyca. Predloženú dohodu Cameron–Tusk označil za prvý skutočne proeurópsky návrh, ktorý odmieta a ruší neefektívne a zbytočné regulácie. „Pomôže rýchlejšiemu rastu ekonomiky a zvyšovaniu počtu pracovných miest,“ doplnil Jurzyca.

SaS upozornila, že vystúpenie Británie môže byť prvým krokom na ceste k úplnej dezintegrácii Európy. Takéto riziko strana považuje za príliš vysoké, o to viac verí v dosiahnutie dohody o zotrvaní Veľkej Británie v EÚ. „Za jej nevyhnutný predpoklad považujeme ale aj pochopenie od našich britských partnerov, že obmedzenia, s ktorými sa im vyjde v ústrety, môžu byť iba časovo limitované a nesmú byť za žiadnych okolností diskriminačné,“ vysvetlil Klus.

Podľa liberálov nie je vhodné, aby Európska komisia predkladala a Európsky parlament schvaľoval konkrétny návrh dohody až po britskom referende. "Zaváňa to špekuláciou zo strany európskych inštitúcií a to je pre stranu SaS, ktorá si zakladá na dodržiavaní dohôd, neakceptovateľné,“ uzavrel Martin Klus.