Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

SOBOTKA: ČR presadzuje dvojročné obdobie vyplácania pomoci pre Turecko

Český premiér Bohuslav Sobotka, archívne foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Český premiér pripomenul, že dnešný summit má zanalyzovať možnosti presídlenia časti utečencov z územia Turecka, avšak v rámci doteraz schválených relokačných schém.

Brusel 29. novembra (TASR) - Česká republika podporuje intenzívnejšiu spoluprácu Európskej únie s Tureckom nielen pri riešení problému migrácie, ale aj v oblasti integračného politického procesu a spoločného boja proti terorizmu. Uviedol to český premiér Bohuslav Sobotka po príchode na dnešný summit EÚ - Turecko v Bruseli.

Sobotka zdôraznil, že aj napriek informáciám niektorých médií, že Nemecko rokuje s niektorými krajinami EÚ o schéme povinných kvót pre utečencov, nie je táto téma predmetom dnešných rokovaní lídrov EÚ s tureckým premiérom Ahmetom Davutoglom.

Podľa Sobotku sa ČR sa dlhodobo stavia proti kvótam a aj naďalej bude vyvíjať činnosť proti snahám o zavedenie trvalého relokačného mechanizmu.

Český premiér pripomenul, že dnešný summit má zanalyzovať možnosti presídlenia časti utečencov z územia Turecka, avšak v rámci doteraz schválených relokačných schém.

EÚ prostredníctvom Akčného plánu pre Turecku navrhla finančný program v hodnote troch miliárd eur na lepšie zvládnutie vysokého počtu sýrskych utečencov na tureckom území. Z tejto sumy by 2,5 miliárd eur mali zaplatiť členské štáty EÚ. Národné príspevky sú vyrátané podľa HDP každej krajiny.

Sobotka spresnil, že pre ČR ide o sumu 700 až 800 miliónov Kč, ktorá bude vyplácaná z národného rozpočtu. Praha trvá na dvojročnom období splácania sumy prisľúbenej Turecku, čo v prípade Českej republiky v roku 2016 znamená od 300 do 400 miliónov Kč.

"Nebolo by rozumné tieto prostriedky uvoľniť okamžite. Okrem toho turecká strana musí splniť kroky, ktoré sú súčasťou Akčného plánu," zdôraznil Sobotka.

Ide napríklad o zásahy voči pašerákom ľudí na západnom pobreží Turecka, dodržiavanie návratovej politiky v rámci liberalizácie víz a sprísnenie celkového režimu na tureckých hraniciach, aby bolo možné regulovať migračné toky smerujúce do Európy.

"Pre nás je dôležité, aby s Tureckom fungovala intenzívna spolupráca nielen v otázke migrácie, ale aj aby sme spoločne bojovali proti terorizmu, reagovali na bezpečnostné výzvy v regióne a pomáhali pri stabilizácii krajín s občianskou vojnou," skonštatoval Sobotka, podľa ktorého je tiež potrebné, aby sa Turecko približovalo k Európe.

Z pohľadu ČR to znamená, že Praha podporuje otváranie ďalších prístupových kapitol v rokovaniach EÚ s Tureckom, a tiež liberalizáciu víz výmenou za rešpektovanie readmisných dohôd.

Český premiér upozornil, že niektoré členské krajiny, napríklad Cyprus a Grécko, sa stavajú dosť odmietavo k otváraniu nových prístupových kapitol. Zároveň však upozornil, že prístupový proces je dlhý a náročný, pričom EÚ si vie ustrážiť pre ňu dôležité princípy, ako sú dodržiavanie ľudských práv, sloboda tlače, rešpektovanie menšín a vôbec základné ľudské práva.