Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Česká vláda podá demisiu, oznámil premiér Sobotka

Bohuslav Sobotka, archívne foto. Foto: TASR/AP

Sobotka označil demisiu svojho kabinetu za najčistejšie riešenie súčasnej krízy vo vládnej koalícii.

Praha 2. mája (TASR) - Český premiér Bohuslav Sobotka dnes oznámil, že nenavrhne prezidentovi Milošovi Zemanovi odvolanie ministra financií Andreja Babiša. Demisiu naopak podá samotný Sobotka, čo bude znamenať koniec celej jeho vlády, informoval spravodajský server Novinky.cz.

"Volím jediné možné riešenie. Som pripravený podať do rúk prezidenta demisiu, a to ešte v priebehu tohto týždňa," povedal Sobotka na dnešnom brífingu v pražskom sídle úradu vlády ČR.

Sobotka označil demisiu svojho kabinetu za najčistejšie riešenie súčasnej krízy vo vládnej koalícii. Prípadným odvolaním ministra financií by totiž podľa vlastných slov urobil z Babiša "mučeníka, čo nechce". Takýto scenár by podľa Sobotku prospel len samotnému Babišovi.



"Súčasne platí, že nemôžem ako predseda vlády niesť zodpovednosť za situáciu, že na pozícií podpredsedu vlády je človek, ktorého minulosť je nevyjasnená," vyhlásil Sobotka.

Zároveň zdôraznil, že ide o jeho vlastné rozhodnutie. Ak sa koaličné strany dohodnú na vytvorení novej vlády, Babiš by v nej už nemal zastávať post ministra financií, zdôraznil Sobotka.

Premiér minulý týždeň zverejnil materiál mapujúci Babišovo podnikanie, ktorý si nechal sám spracovať. Sú v ňom zhrnuté všetky pochybnosti týkajúce sa ministrových obchodných aktivít vrátane nejasností okolo korunových dlhopisov Agrofertu a kauzy Bocianie hniezdo.

S Andrejom Babišom sa má v stredu stretnúť prezident Miloš Zeman. Ten sa už predtým vyjadril, že by odvolanie ministra financií považoval za absurdné.

Český minister financií Babiš demisiu premiéra Sobotku nečakal



Český premiér Bohuslav Sobotka oznámením zámeru podať demisiu poškodil povesť celej vlády, vyhlásil dnes v tejto súvislosti minister financií a šéf hnutia ANO Andrej Babiš. Reakciu šéfa rezortu financií citoval český spravodajský server Novinky.cz.

Andrej Babiš, archívne foto.
Foto: TASR/AP


"Som prekvapený, to som nečakal. Pán premiér poškodzuje prácu celej vlády, ministrov, postupne ničil povesť vlády neustálymi útokmi proti mne," povedal Babiš pre Novinky.cz.



"Je to zúfalý krok zúfalého človeka. Potvrdila sa jeho neschopnosť niečo rozhodnúť," dodal.

Ústavný právnik: Český prezident Zeman demisiu vlády nemusí prijať



Český premiér Bohuslav Sobotka dnes oznámil, že pre spory s ministrom financií Andrejom Babišom plánuje ešte tento týždeň odovzdať demisiu svojho kabinetu prezidentovi Milošovi Zemanovi. Podľa českého ústavného právnika Jana Kyselu ale hlava štátu nemá povinnosť túto demisiu prijať. Informoval o tom spravodajský kanál Českej televízie ČT24.

"V tomto prípade nejde o povinnú demisiu. Povinná demisia nasleduje po vyslovení nedôvery vláde zo strany (Poslaneckej) snemovne alebo po schôdzi snemovne, ktorá nasleduje po voľbách. V takýchto prípadoch má prezident povinnosť demisiu prijať. V tomto prípade nie," povedal Kysela pre Českú televíziu.

Na archívnej český prezident Miloš Zeman.
Foto: TASR/AP


Dôležitý teraz podľa neho bude výsledok rokovaní Sobotku so šéfmi strán vládnej koalície. Premiér oznámil, že demisiu podá v priebehu týždňa. Ak by sa na nej zhodla celá vláda, bol by manévrovací priestor Zemana iný, než keby ju za vládu podal iba premiér, vysvetlil Kysela.

"Ak by naozaj chcela skončiť celá vláda zložená z troch politických strán, tak asi nie je dôvod, aby prezident takúto demisiu neprijal. Ak by to naopak bola demisia predsedu vlády proti vôli koaličných partnerov alebo možno dokonca proti vôli časti ČSSD, tak by prezident mohol argumentovať, že existuje dopyt po zachovaní tejto vlády," domnieva sa Kysela, ktorého citovala ČT24.

Vo chvíli, keď by Zeman demisiu vlády prijal, poveril by ju vládnutím v stave demisie a začal by hľadať nového predsedu vlády. "Ak uvážime, že čas do volieb nie je príliš dlhý, tak ide o to, koho by vlastne našiel. Či by to bol niekto zo súčasnej vlády, niekto zo snemovne alebo či by hľadal udržiavaciu úradnícku vládu, s ktorými máme skúsenosť," vypočítava Kysela možné varianty.

Honzejk: Demisiou vlády sa prezident Zeman stal tvorcom politickej hry v Česku



Český premiér Bohuslav Sobotka dnešným rozhodnutím, že jeho vláda podá demisiu, všetkých prekvapil. Hovorilo sa, že v spore s ministrom financií Andrejom Babišom má len dve možnosti, no on napokon našiel tretiu. Pre TASR to povedal komentátor denníka Hospodářské noviny Petr Honzejk.

"Mal len dve zlé možnosti. Buď odvolá ministra financií a urobí z neho mučeníka, alebo neurobí nič a budú ho považovať za zbabelca, lebo sám seba silnými výrokmi dotlačil k tomu, že niečo urobiť musel. Objavil tretiu možnosť, ktorá nakoniec nemusí pre neho znamenať úplnú porážku. Napriek tomu to však nie je nič také, čo by mu mohlo zaručiť, že by vyhral parlamentné voľby," konštatoval Honzejk s tým, že prieskumy verejnej mienky ukazujú na porážku Sobotkových sociálnych demokratov v súboji so stranou ANO ministra Babiša.

Kľúčovú úlohu zohrá prezident Miloš Zeman, pretože podľa českej ústavy prijíma demisiu vlády a rozhodne sa, čo ďalej. "Sobotka umožnil Zemanovi, aby sa stal tvorcom politickej hry v Česku. Prezident už v minulosti dokázal, že vie byť ústavne veľmi kreatívny. V roku 2013 vytvoril v úvodzovkách vlastnú vládu vedenú premiérom Jiřím Rusnokom, ktorú potom nechal vládnuť až do predčasných volieb. Môže však prijať Sobotkovu demisiu a poveriť ho, aby dovládol do októbrových volieb. Zeman sa však môže aj rozhodnúť, že zostaví nejakú politickú vládu, ktorá sa bude potom usilovať získať dôveru parlamentu," vysvetlil Honzejk s tým, že v hre sú aj predčasné voľby, no táto alternatíva je málo pravdepodobná.

"Cesta k nim je veľmi komplikovaná. Muselo by dôjsť k trom neúspešným pokusom zostavenia vlády. Vzhľadom na to, že parlamentné voľby v Česku budú 20.-21.októbra, je to v podstate nemožné. Existuje možnosť samorozpustenia parlamentu, keď tri pätiny poslancov odhlasujú, že vláda končí. Potom musí prezident vypísať predčasné voľby. Toľko poslancov sa však nenájde, pretože väčšine politických strán nevyhovujú predčasné voľby," dodal Honzejk.

Lidovky.cz: Demisia môže viesť k 4 možnostiam ďalšieho vývoja


Dnešné vyhlásenie českého premiéra Bohuslava Sobotku o pripravovanej demisii jeho vlády rezonuje v krajine ako prekvapujúci krok, s ktorým sa nerátalo ani v dobre informovaných kuloároch.

Predseda vlády ČR označil demisiu kabinetu za najčistejšie riešenie súčasnej krízy vo vládnej koalícii. Prípadným odvolaním ministra financií Andreja Babiša by totiž podľa vlastných slov urobil z neho "mučeníka, čo nechce". Takýto scenár by podľa Sobotku prospel len samotnému šéfovi rezortu financií.

"Súčasne platí, že nemôžem ako predseda vlády niesť zodpovednosť za situáciu, že na pozícií podpredsedu vlády je človek, ktorého minulosť je nevyjasnená," vyhlásil Sobotka.

O variantoch možného vývoja v Česku priniesol prehľad v reakcii na Sobotkov krok internetový server Lidovky.cz.

Podľa prvej z možností prezident Miloš Zeman po prijatí demisie premiéra poverí súčasný vládny kabinet výkonom funkcie do vzniku novej vlády. Súčasne by hlava štátu mala určiť osobu, ktorá povedie rokovania o vytvorení nového kabinetu. Ak by bol touto osobou Sobotka, mohla by opäť vzniknúť trojkoalícia ČSSD s hnutím ANO a ľudovcami z KDU-ČSL, avšak bez lídra ANO Andreja Babiša alebo s ním, avšak v inej funkcii ako doteraz. Zostáva nezodpovedanou otázkou, či budú mať doterajší koaliční partneri po vzájomných útokoch z nedávnej minulosti ešte záujem pokračovať v spolupráci na vládnej úrovni.

Druhou z možností je úradnícka vláda, čo by znamenalo zopakovanie vnútropolitického vývoja v ČR z roku 2013. Prezident vtedy napriek väčšine v snemovni poveril zostavením vlády svojho priateľa Jiřího Rusnoka, ktorý zostavil úradnícky vládny kabinet. Zeman sa práve vďaka tejto možnosti stáva kľúčovou postavou z hľadiska ďalšieho vývoja, aj keď podľa informácií denníka Lidové noviny chce najskôr absolvovať oficiálnu návštevu Číny (naplánovanú v dňoch 11.-19. mája). Pre hlavu štátu bude pretrvávanie vládnej krízy, a to v dôsledku slabej vlády v demisii alebo úradníckeho kabinetu, znamenať jasné postavenie ústrednej postavy na politickej scéne ČR.

Ak by poslanci nechceli riskovať nepredvídateľný výber prezidenta Zemana, môžu sa rozhodnúť pre rozpustenie Poslaneckej snemovne a vypísanie predčasných volieb, na čo je v zmysle platnej ústavy potrebná trojpätinová väčšina poslaneckých hlasov. Voľby by sa potom museli uskutočniť do 60 dní od rozpustenia snemovne. Vzhľadom na fakt, že snemovňu neslobodno rozpustiť menej ako tri mesiace pred skončením volebného obdobia, ktoré sa riadne končí v októbri, pre poslancov by to v prípade voľby tejto (tretej) možnosti znamenalo nutnosť rozhodnúť sa rýchlo.

Za najmenej pravdepodobný variant považuje server Lidovky.cz možnosť, v zmysle ktorého by súčasná česká vláda dovládla v nezmenenej podobe a doviedla krajinu k riadnym októbrovým voľbám. Proti tejto možnosti hovorí vyostrenie vzťahov medzi premiérom Sobotkom a podpredsedom vlády Babišom a navyše i fakt, že by predseda vlády poprel ním dnes deklarované rozhodnutie. Táto možnosť by sa však stala realitou i v prípade, že by hlava štátu.