Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Sobotka a Tillich hovorili o migrantoch, extrémistoch i ďalších témach

Český predseda vlády Bohuslav Sobotka. Foto: TASR/AP

Český premiér zdôraznil potrebu rýchlych opatrení na posilnenie ochrany vonkajších hraníc Európskej únie.

Praha 24. februára (TASR) - Predseda českej vlády Bohuslav Sobotka a saský krajinský premiér Stanislaw Tillich sa dnes v Prahe zhodli na nutnosti obmedziť prílev utečencov na starý kontinent. Obaja súčasne deklarovali, že uprednostňujú spoločné európske riešenie migračnej krízy.

Český premiér zdôraznil potrebu rýchlych opatrení na posilnenie ochrany vonkajších hraníc Európskej únie, saský hosť zasa význam zomknutia členských krajín únie, informoval verejnoprávny Český rozhlas. Sobotka a Tillich hovorili aj o dopravných spojeniach medzi ČR a Saskom či digitalizácii priemyslu.

Predseda vlády nemeckej spolkovej krajiny Sasko po rokovaniach podľa agentúry DPA uviedol, že obe strany chcú spolupracovať aj v boji proti pravicovým štváčom na sociálnych sieťach. Kontrola internetu na medzinárodnej úrovni je dôležitá, podčiarkol Tillich, ktorý už po nedávnych prejavoch xenofóbie v Clausnitzi a Bautzene avizoval posilnenie skupiny vyšetrovateľov venujúcich sa internetovej kriminalite.

Len pred necelými troma týždňami došlo po prvý raz ku koordinovanej akcii extrémistov z nemeckého hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida) a českého zoskupenia Blok proti islamu v Drážďanoch a v Prahe.