Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Sobotka trvá na Rozbořilovej rezignácii a porozpráva sa so šéfom GIBS

Český premiér Bohuslav Sobotka, archívne foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Sobotku bude zaujímať ako spomínané vyšetrovanie dopadlo a aká je vlastne úloha GIBS v celej tejto záležitosti.

Brusel/Praha 15. októbra (TASR) - Predseda vlády ČR a líder českých sociálnych demokratov Bohuslav Sobotka trvá na rezignácii svojho straníckeho kolegu, olomouckého hajtmana Jiřího Rozbořila, v súvislosti s jeho obvinením z podplácania v olomouckej kauze klientelizmu.

Podľa Sobotku, ktorý sa dnes zúčastňuje summitu Európskej únie v Bruseli, by ani Olomoucký kraj, ani tamojšia organizácia Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) nemali byť zaťažované predmetným prípadom. Rozbořil by mal odstúpiť z verejných funkcií. Sobotka je pripravený v tejto súvislosti stretnúť sa s olomouckým hajtmanom, ktorý čelí obvineniu na slobode a zatiaľ zostal vo funkcii.

"Som pripravený vypočuť si jeho názor. Nebudem ale komentovať takéto vyšetrovanie - a myslím, že ani po tej schôdzke nebudem mať tendenciu akokoľvek vyšetrovanie komentovať. Myslím si, že by to mohlo byť vnímané ako zasahovanie do vyšetrovania a to by som skutočne nechcel," citoval premiéra internetový server Novinky.cz.

Sobotka však dnes nenechal nikoho na pochybách, že bude chcieť vysvetlenie zásahu od šéfa Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov (GIBS) Ivana Bílka.

"Určite budem chcieť hovoriť s pánom Bílkom. Určite budem chcieť, aby mi vysvetlil situáciu, ku ktorej došlo v Olomouci vzhľadom na to, že informácie, ktoré sa objavujú, ukazujú, že v minulosti tam GIBS realizovala vyšetrovanie," uviedol predseda vlády ČR.

Sobotku bude zaujímať ako spomínané vyšetrovanie dopadlo a aká je vlastne úloha GIBS v celej tejto záležitosti.

Údajne nadštandardné vzťahy medzi v súčasnosti obvinenými - námestníkom policajného riaditeľa v Olomouckom kraji Karlom Kadlecom a podnikateľom Ivanom Kyselým - GIBS vyšetrovala už pred troma rokmi na základe anonymného podnetu. GIBS napokon prípad odložila.

Vicepremiér a minister financií ČR Andrej Babiš už na margo šéfa GIBS Ivana Bílka, ktorého kariérny postup sa udial - ako pripomenuli niektoré české médiá ešte za čias Ivana Langra - jedného z vypočúvaných v terajšej kauze, na čele českého rezortu vnútra, uviedol, že je zrelý na odvolanie.