Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Sobotka by vo vláde rád videl ženu, Chládka dočasne zastúpi Marksová

Bohuslav Sobotka Foto: TASR/AP

Premiér sa rozhodol vymeniť Chládka po tom, ako denník Mladá fronta DNES upozornil na to, že minister školstva šikanoval svojich podriadených.

Praha 29. mája (TASR) - České ministerstvo školstva bude dočasne viesť ministerka práce a sociálnych vecí Michaela Marksová Tominová. Zastúpi Marcela Chládka, ktorý vo vláde ako minister školstva končí.

Najvyšší predstavitelia vládnej ČSSD sa dnes skoro ráno v pražskom Lidovom dome radili, kto ho nahradí. Premiér Bohuslav Sobotka by rád videl ženu ako novú ministerku. O nástupcovi Chládka chce definitívne rozhodnúť do týždňa, informoval český spravodajský portál iDNES.cz.

Želanie mať v čele ministerstva školstva ženu vyjadril premiér v rozhovore pre Českú televíziu (ČT) už pri príchode na rokovanie grémia sociálnych demokratov v Lidovom dome. V prvom rade však budú hľadať odborníka. "Ak to bude žena, bude to len bonus," vyhlásil prvý podpredseda strany a minister vnútra Milan Chovanec.

Premiér sa rozhodol vymeniť Chládka po tom, ako denník Mladá fronta DNES upozornil na to, že minister školstva šikanoval svojich podriadených, najmä ženy. Sobotka pošle už dnes návrh na odvolanie Chládka prezidentovi Milošovi Zemanovi.

Prezident sa k návrhu zmeny vo vláde chce vyjadriť po nedeľnom stretnutí s premiérom, ministrom financií Andrejom Babišom a šéfom Českej národnej banky v Lánoch.

Chládek označil svoje odvolanie za "mediálny lynč" a na podanie demisie nevidí dôvod. Na dnes ohlásil aj svoju tlačovú konferenciu, uviedol portál iDNES.cz.