Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Český premiér: Spoločné cvičenia v rámci NATO sú v našom záujme

Český premiér Bohuslav Sobotka Foto: TASR/Martin Baumann

Sobotka dodal, že ČR má k dispozícii viacero vojenských priestorov a chce, aby sa využívali.

Praha 5. marca (TASR) - Česká republika musí mať podľa premiéra Bohuslava Sobotku záujem na spoločnom výcviku a spoločných cvičeniach s armádami členských štátov NATO. Sobotka predpokladá, že informácie o posilnení vojenskej prítomnosti USA v strednej a východnej Európe sa týkajú "zosilnenia intenzity americkej účasti" na manévroch, ktoré sa budú konať na starom kontinente. Uviedla to dnes česká spravodajská stránka Novinky.cz.



Podľa informácií, ktoré v stredu priniesol server Defense News, plánuje americká armáda posilniť svoju vojenskú prítomnosť v Európe v rámci misie Atlantic Resolve (Atlantické odhodlanie) - je to reakcia na prípadnú hrozbu zo strany Ruska.

Okrem Českej republiky by USA podľa servera posilnili svoju vojenskú prítomnosť aj v Maďarsku a Gruzínsku.

"My sa zúčastňujeme spojeneckých vojenských cvičení (v Európe); rad takýchto cvičení je organizovaný aj v Českej republike," pripomenul Sobotka v reakcii na správu servera Defense News.

Premiér dodal, že ČR má k dispozícii viacero vojenských priestorov a chce, aby sa využívali. Napríklad počas niektorých cvičení spojeneckých síl.

"Myslím si, že musíme mať záujem, aby sme participovali na projektoch spoločného výcviku a spoločných cvičení, aby sme získavali skúsenosti ďalších armád NATO," uviedol podľa portálu Novinky.cz Sobotka.

Český premiér mal ešte minulý rok opačný názor na posilnenie vojenskej prítomnosti NATO v Európe a v ČR, ale podľa jeho slov sa súčasná bezpečnostná situácia v porovnaní s vlaňajškom zmenila.