Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Sobotka:Ak Nemci zavrú hranice, musíme vytvoriť záložnú líniu v Grécku

Český premiér Bohuslav Sobotka Foto: TASR/AP

Sobotka konštatoval, že ak by Nemecko alebo Rakúsko zavreli svoje hranice, znamenalo by to, že by bol vydaný západný Balkán napospas.

Praha 15. februára (TASR) - Český premiér Bohuslav Sobotka pred dnešným summitom Vyšehradskej štvorky v Prahe obhajoval plán na ochranu pred prívalom migrantov strážením severnej hranice Grécka, a to na hraniciach Macedónska a Bulharska. Vidí to ako záložné riešenie, "ak by sa Nemecko či Rakúsko rozhodli uzavrieť svoje hranice," povedal Sobotka pre Český rozhlas.

"Nie je to nič proti Grécku. Nebudeme navrhovať vylúčenie Grécka zo Schengenu," uviedol český premiér. Podľa neho si však Grécko musí začať plniť svoje povinnosti pri strážení vonkajšej schengenskej hranice.

Sobotka konštatoval, že ak by Nemecko alebo Rakúsko zavreli svoje hranice, znamenalo by to, že by bol vydaný západný Balkán napospas. To by podľa neho mohlo veľmi rýchlo oživiť animozity, ktoré viedli k vojnám na Balkáne.

Podľa Sobotku sa už potvrdilo, že kvóty nefungujú. "Je rozumné sa dohodnúť s Tureckom, ale nemôže to byť jediné riešenie, musíme mať záložný plán," zdôraznil český premiér.

Ako informoval server iDNES.cz, v Prahe sa dnes koná summit Vyšehradskej štvorky za účasti Bulharska a Macedónska. Hlavnou témou je migrácia. Na pozvanie Sobotku do Prahy zamierili predsedovia poľskej, slovenskej, maďarskej a bulharskej vlády a prezident Macedónska. Nemecko tento summit politických špičiek sleduje s nevôľou.