Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Návrat sochy Dzeržinského: Moskva umožní zber podpisov pre referendum

Na snímke občan prechádza okolo pomníka zakladateľa a neskôr veliteľa Čeky (predchodkyne NKVD a KGB) Felixa Edmundoviča Dzeržinského, na ktorom je namaľovaný ukrajinský znak a nápis Sláva Ukrajine v meste Dzeržinsk na východe Ukrajiny 8.júna 2015. Foto: TASR/AP/Evgeniy Maloletka

Felix Dzeržinskij, prezývaný Železný Felix, bol zakladateľom sovietskej tajnej polície a boľševický revolucionár.

Moskva 25. júna (TASR) - Moskva v stredu rozhodla, že umožní predstaviteľom Komunistickej strany začať zbierať 150.000 podpisov potrebných na referendum o návrate sochy Felixa Dzeržinského na námestie v centre mesta. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Felix Dzeržinskij, prezývaný Železný Felix, bol zakladateľom sovietskej tajnej polície a boľševický revolucionár. Jeho socha stála pred sídlom tajnej služby KGB v Moskve. Zhodili ju počas protestov v roku 1991, keď sa Sovietsky zväz rozpadal. Od tej doby je umiestnená v jednom z moskovských parkov.

Po zozbieraní podpisov by sa referendum malo konať v septembri. Cieľom je návrat sochy Železného Felixa na jej pôvodné miesto.

Moskovská volebná komisia, ktorá pôvodne hlasovanie blokovala, zmenila názor a zaregistrovala skupinu, ktorá bude zbierať podpisy.