Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Socha imperialistu Rhodesa nebude z budovy školy v Oxforde odstránená

Cecil Rhodes - socha. Foto: TASR/AP

Aktivisti, ktorí požadujú odstránenie sochy, tvrdia, že Rhodes – britský podnikateľ pôsobiaci v 19. storočí v južnej Afrike – predstavuje belošskú nadvládu, kolonializmus a rasizmus.

Londýn 20. mája (TASR) - Sochu britského imperialistu Cecila Rhodesa neodstránia z priečelia budovy jednej z fakúlt Oxfordskej univerzity. Výzvy na tento krok sa opätovne roznietili po tom, ako v Bristole dav minulý rok v júni strhol a zničil sochu obchodníka s otrokmi Edwarda Colstona.

Nezávislá komisia zriadená za účelom zhodnotiť budúcnosť Rhodesovej sochy vyhlásila, že väčšina jej členov odstránenie podporila, ale vedenie fakulty Oriel College to napokon vzhľadom na očakávané náklady a komplikovaný administratívny proces zamietlo , informovala vo štvrtok stanica BBC.

Aktivisti, ktorí požadujú odstránenie sochy, tvrdia, že Rhodes – britský podnikateľ pôsobiaci v 19. storočí v južnej Afrike – predstavuje belošskú nadvládu, kolonializmus a rasizmus. Fakulta hodlá usporiadať virtuálnu výstavu, ktorá "poskytne priestor pre kontextualizáciu a objasnenie Rhodesovho odkazu".

Socha je umiestnená vo výklenku nad vstupom do budovy fakulty, ktorá je otočená smerom k ulici High Street v Oxforde. Akékoľvek rozhodnutie o odstránení sochy by si podľa BBC vyžadovalo stavebné povolenie od mestskej rady a ďalšie povolenie od Výboru pre historické budovy a pamiatky v Anglicku.