Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

V Soči sa začal dvojdňový summit Rusko-ASEAN

Ruský prezident Vladimir Putin čaká na stretnutie s thajským premiérom Prayutom Chanom-ochom v rámci summitu Ruska a Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v ruskom čiernomorskom letovisku v Soči 19. mája 2016. Foto: TASR/AP

Na úvod summitu sa hostiteľ vrcholnej schôdzky, ruský prezident Vladimir Putin stretol na dvojstranných schôdzkach s viacerými z hostí.

Soči 19. mája (TASR) - Dvojdňové rokovania vedúcich predstaviteľov Ruskej federácie a desiatich štátov Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) sa dnes začali v ruskom Soči.

Na úvod summitu sa hostiteľ vrcholnej schôdzky, ruský prezident Vladimir Putin stretol na dvojstranných schôdzkach s viacerými z hostí. V centre týchto rokovaní boli otázky bezpečnosti a problematika hospodárskej spolupráce, informovala tlačová agentúra DPA.

Rusko po uvalení sankcií zo strany USA a Európskej únie prehĺbilo vzťahy s Čínskou ľudovou republikou a podľa znalcov pomerov sa i na schôdzke v Soči usiluje o hľadanie nových strategických partnerov na Východe.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však v stanovisku pre tlačovú agentúru Interfax podčiarkol, že summit v Soči neznamená strategickú zmenu kurzu Ruskej federácie. Bolo by nesprávne hovoriť o zásadnom obrate. Nemôžeme sa však vzhľadom na našu geopolitickú polohu ani orientovať iba jedným smerom, vyplynulo z jeho slov.

Vrcholná schôdzka pod mottom Na ceste k strategickému partnerstvu by podľa Moskvy mala podčiarknuť význam Ázie v medzinárodných vzťahoch Ruskej federácie.

Členskými štátmi ASEAN-u sú Brunej, Filipíny, Kambodža, Indonézia, Laos, Malajzia, Mjanmarsko, Singapur, Thajsko a Vietnam.