Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Socialisti chcú pomôcť chudobným, ktorých vraj Orbán nechal napospas

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ukazovatele chudoby sú podľa poslankyne MSZP Ildikó Bangóová Borbélyová horšie, než aké boli pred poslednou hospodárskou krízou.

Budapešť 15. októbra (TASR) - Opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP) začne v novembri celoštátnu zbierku, aby pomohla miliónom chudobných ľudí, ktorých vláda premiéra Viktora Orbána nechala napospas. Povedala to dnes v Budapešti parlamentná poslankyňa MSZP Ildikó Bangóová Borbélyová.

V súvislosti s blížiacim sa Svetovým dňom boja proti chudobe, ktorý bude 17. októbra, poslankyňa podľa agentúry MTI vyhlásila, že Orbánova vláda sa v uplynulých šiestich rokoch začala vzdávať modelu prosperujúceho štátu. Z roka na rok vynakladá menej financií na sociálnu podporu a na pomoc chudobným.

Ukazovatele chudoby sú podľa nej horšie, než aké boli pred poslednou hospodárskou krízou. "Chudoba tých, čo sú zamestnaní, je takmer dvojnásobná v porovnaní s obdobím spred šiestich rokov. Chudobných v kategórii s nízkym vzdelaním je o 35 percent viac než v roku 2010," zdôraznila.

"Vláda sa vzdala miliónov ľudí. Ponesie preto historickú zodpovednosť nielen za spôsobenie rozkolu v spoločnosti, ale aj za jej zbedačenie," zdôraznila Bangóová Borbélyová.

MSZP bude podľa jej slov zbierať potraviny, šatstvo, hračky a sladkosti tak, aby ich mohli rozdeliť chudobným v polovici decembra a v polovici marca.