Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Šoférom dodávky pri útoku v Barcelone mohol byť 22-ročný Maročan

na pokladá kvety pred španielskym veľvyslanectvom v Moskve 18. augusta 2017. Do masy ľudí na hlavnej obchodnej a zábavnej ulici La Rambla v katalánskej metropole Barcelona narazila 17. augusta svetlá dodávka. Foto: TASRAP

V katalánskej metropole zahynulo 13 ľudí a ďalších vyše 100 utrpelo zranenia po tom, ako vo štvrtok začala dodávka zrážať ľudí na rušnej promenáde.

Madrid 19. augusta (TASR) - Dvadsaťdvaročný Maročan, po ktorom pátra polícia v súvislosti s dvoma teroristickými útokmi v Španielsku, je stále na slobode a možno bol vodičom dodávky, ktorá zabila v Barcelone 13 ľudí. Informujú o tom dnes viaceré španielske médiá.

Katalánska televízia TV3 menovala podozrivého ako Younesa Aboyaaqouba a zverejnila jeho fotografiu.

Úrady začínajú pochybovať o tom, že Moussa Oukabir, ktorého predtým považovali za šoféra dodávky, vykonal barcelonský útok. Šéf katalánskej polície Josep Lluis Trapero uviedol v piatok neskoro večer, že "je to menej pravdepodobné". Potvrdil, že 17-ročný Oukabir prišiel o život v piatok skoro ráno o život pri prestrelke s políciou spolu s ďalšími podozrivými teroristami v Cambrilse, 100 kilometrov južne od Barcelony.


V katalánskej metropole zahynulo 13 ľudí a ďalších vyše 100 utrpelo zranenia po tom, ako vo štvrtok začala dodávka zrážať ľudí na rušnej promenáde. O niekoľko hodín neskôr polícia zastrelila piatich ľudí, ktorí autom narážali do ľudí v Cambrilse, pričom zahynula jedna osoba a šesť ďalších utrpelo zranenia.

Televízia TV3 uviedla, že podľa polície zorganizovala útoku 12-členná teroristická bunka. Piatich z nej zastrelili v Cambrilse, štyroch zatkli, dvaja zahynuli pri náhodnej explózii pri príprave bômb a Aboyaaqoub je jediným zo skupiny, ktorý je na úteku.

Traja zo zadržaných podozrivých sú občania Maroka a jeden je Španiel z Mellily, španielskej enklávy v Maroku. Všetci sú vo veku od 21 do 34 rokov a nikto z nich nemal podľa polície záznam o spáchaní trestných činov súvisiacich s terorizmom.