Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

SOHR: Najmenej 20 osôb prišlo o život v ozbrojených zrážkach v Sýrii

Príslušníci záchranných zložiek zasahujú po leteckom útoku v Damasku. Foto: TASR/AP

Útočníci v Sanamajne pálili domy príslušníkov rodiny tohto vodcu a zabíjali ľudí, uviedlo SOHR. Sýrske štátne médiá sa k incidentom bezprostredne nevyjadrili.

Damask 8. apríla (TASR) - Najmenej 20 osôb prišlo o život v nedeľu počas ozbrojených zrážok v sýrskej provincii Dará na juhu krajiny, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V sobotu v meste Sanamajn v tejto provincii pri explózii výbušného zariadenia prišlo o život osem detí, pripomína AFP.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) uviedlo, že nedeľňajšie zrážky prepukli po tom, ako do mesta Sanamajn vnikla ozbrojená skupina vedená osobou, ktorá bola predtým príslušníkom extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Títo ozbrojenci podľa SOHR z nastraženia výbušného zariadenia obvinili vodcu ďalšej ozbrojenej skupiny. Ten však účasť na incidente poprel.

Útočníci v Sanamajne pálili domy príslušníkov rodiny tohto vodcu a zabíjali ľudí, uviedlo SOHR. Sýrske štátne médiá sa k incidentom bezprostredne nevyjadrili.

Provincia Dará je jednou z miest, kde v roku 2011 vypuklo povstanie proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Protivládne povstania neskôr prerástli do občianskej vojny. V roku 2018 však získala sýrska vláda nad Darou opäť kontrolu po vyjednaní prímeria podporovaného Ruskom. Túto provinciu však odvtedy sužujú nepokoje a prejavy násilia, píše AFP.

V dôsledku občianskej vojny v Sýrii, ktorej účastníkmi sú aj džhádisti či zahraničné armády, už zomreli státisíce ľudí, milióny boli vysídlené a bola zničená sýrska infraštruktúra i priemysel.