Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

SOHR: Pri náletoch na východe Sýrie zahynulo najmenej 106 civilistov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva.Väčšinu obetí tvoria občania Maroka a Sýrie.

Bejrút 26. mája (TASR) - Najmenej 106 civilistov vrátane 42 detí zahynulo pri viacerých leteckých útokoch Američanmi vedenej koalície, ku ktorým došlo na východe Sýrie v meste Majadín ovládanom extrémistickou organizáciou Islamský štát. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

"Lietadlá útočili v dvoch vlnách: prvá prišla vo štvrtok neskoro večer a druhá po polnoci. Cieľom (útokov) boli domy, v ktorých bývajú rodiny bojovníkov Islamského štátu," uviedol pre DPA šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán.

Väčšinu obetí tvoria občania Maroka a Sýrie. Do Majadínu ušli z mesta Rakka ležiaceho na severovýchode Sýrie, ktoré je neoficiálnym hlavnym mestom kalifátu vyhláseného Islamským štátom na časti územia Iraku a Sýrie. Na Rakku totiž postupujú Sýrske demokratické sily (SDF) združujúce kurdské a arabské milície, ktoré s podporou USA spoločne bojujú proti IS.

Šéf SOHR pôvodne uviedol, že pri nočných náletoch na Majadín zahynulo najmenej 35 ľudí.