Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

SOHR: Ruské útoky na základňu povstalcov v Sýrii si vyžiadali 8 obetí

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Vladimír Benko

S podporu Ruska a Iránu sa sýrskej vláde podarilo dobyť späť už väčšinu územia, ktoré na začiatku konfliktu ovládli povstalci.

Bejrút 21. augusta (TASR) - Najmenej osem povstalcov zahynulo v noci na pondelok pri ruských útokoch na ich základňu na severozápade Sýrie, oznámilo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Ruské vojenské lietadlá podnikli vzdušné útoky na západné predmestie mesta Idlib, pričom sa zamerali na základňu (skupiny) Hajá Tahrír aš-Šám... zabili najmenej osem bojovníkov," uviedol šéf SOHR Ramí Abdal Rahmán. Podľa dopisovateľa AFP v Sýrii podnikli Rusi útoky krátko po polnoci.

Džihádistická skupina Hajá Tahrír aš-Šám (HTS - Organizácia pre oslobodenie Levanty), vedená bývalými členmi niekdajšej odnože al-Káidy v Sýrii, kontroluje časť provincie Idlib. Práve tam sídlia posledné bašty ozbrojenej opozície vystupujúcej proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi.

Občianska vojna v Sýrii vypukla v roku 2011, keď pokusy vlády násilím potlačiť pokojné protesty vyvolali ozbrojený konflikt, do ktorého sa zapájajú i zahraničné mocnosti a džihádistické skupiny.

S podporu Ruska a Iránu sa sýrskej vláde podarilo dobyť späť už väčšinu územia, ktoré na začiatku konfliktu ovládli povstalci. Vojna si však už vyžiadala vyše pol milióna obetí a milióny ľudí prinútila opustiť svoje domovy.