Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Šojgu: Vojenské zdroje Ukrajiny sú „takmer vyčerpané“

Ruský minister obrany Sergej Šojgu vystupuje v utorok 15. augusta 2023 na Medzinárodnom vojenskom fóre v Moskve v Rusku. Foto: TASR/AP

Predbežné výsledky nepriateľských akcií ukazujú, že ukrajinské vojenské zdroje sú takmer vyčerpané, povedal ruský minister obrany Sergej Šojgu na 11. konferencii o medzinárodnej bezpečnosti v Moskve.

Moskva 15. augusta (TASR) — Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok vyhlásil, že vojenské zdroje Ukrajiny sú napriek podpore zo strany Západu "takmer vyčerpané". TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Predbežné výsledky nepriateľských akcií ukazujú, že ukrajinské vojenské zdroje sú takmer vyčerpané," povedal Šojgu na 11. konferencii o medzinárodnej bezpečnosti v Moskve.

Konštatoval tiež, že západné zbrane nie sú na bojisku "ničím výnimočné" a v mnohých prípadoch "dokonca aj technika sovietskej výroby svojimi bojovými kvalitami prevyšuje západné modely“.

Šojgu na konferencii uviedol, že ruskí vojaci počas bojov na Ukrajine nepoužili kazetovú muníciu, ale toto rozhodnutie možno prehodnotiť.

"Dôsledky použitia takýchto zbraní pre civilné obyvateľstvo sú známe. Americkí predstavitelia v minulosti opakovane vyhlásili, že použitie kazetovej munície je vojnovým zločinom... Washington a jeho komplici páchajú dnes tento zločin na Ukrajine. Ako sa dalo čakať, humanitárne organizácie to neodsúdili," vyhlásil Šojgu.

Ľudskoprávna organizácia Human Right Watch však tvrdí, že kazetovú muníciu používa ruská aj ukrajinská armáda. Spojené štáty dodali Ukrajine kazetovú muníciu v júli.

Ukrajina svoju dlho očakávanú protiofenzívu zameranú na opätovné oslobodenie Ruskom okupovaných území začala v júni, postupuje však pomalšie, než očakávala.

Rusko podniklo v noci na utorok raketové útoky na Ľvovskú a Volynskú oblasť na západe Ukrajiny, informovali ukrajinskí predstavitelia. Pri útoku na Volynskú oblasť prišli o život najmenej traja civilisti a desiatky ďalších utrpeli zranenia.