Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Solidaritu s utečencami vyjadrilo v Rakúsku viac ako 20.000 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Len v septembri dorazilo do 8,5-miliónového Rakúska okolo 200.000 utečencov a migrantov.

Viedeň 3. októbra (TASR) - Vyše 20.000 ľudí sa dnes zúčastnilo na veľkej demonštrácii solidarity s utečencami v rakúskej metropole Viedeň. Informovala o tom agentúra Reuters.

Demonštranti sa vydali na pochod od viedenskej Západnej železničnej stanice (Westbahnhof) cez centrum až k sídlu rakúskeho parlamentu.

Účastníci, medzi ktorými boli aj študenti a rodiny s deťmi, vyjadrovali tiež nesúhlas s uzatváraním európskych hraníc a so vzostupom popularity protiimigračne zameranej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ).

Na pochod nadviazal večerný koncert s názvom Voices for Refugees (Hlasy pre utečencov) na viedenskom Námestí hrdinov (Heldenplatz). Podľa vopred medializovaných informácií na ňom mali vystúpiť početní interpreti prevažne z nemecky hovoriacich krajín. Avizovaný bol aj príhovor rakúskeho spolkového prezidenta Heinza Fischera.

Líder FPÖ Heinz-Christian Strache sa v budúcotýždňových voľbách bude uchádzať o post starostu Viedne, ktorá je tradičnou baštou sociálnej demokracie. Strache by chcel vybudovať ploty na hraniciach Rakúska, ktoré by mali zastaviť prílev migrantov.

Len v septembri dorazilo do 8,5-miliónového Rakúska okolo 200.000 utečencov a migrantov. O azyl však požiadalo len zhruba 9000 z nich, zatiaľ čo pre väčšinu príchodzích je Rakúsko iba tranzitnou krajinou na ceste do Nemecka.