Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Somálska vláda sa dohodla na modeli tohtoročných volieb

Ilustračné foto. Foto: TASR/Branislav Račko

Rozhodnutie sa dlho očakávalo.


New York 28. januára (TASR) - Osobitný vyslanec OSN pre Somálsko dnes informoval Bezpečnostnú radu OSN, že somálska vláda sa dohodla na modeli volieb, ktoré sa v tejto krajine uskutočnia neskôr v tomto roku. Dlhoočakávané rozhodnutie označil za "významný míľnik" pre Somálsko, informovala tlačová agentúra AP.

Michael Keating povedal Bezpečnostnej rade OSN, že tohtotýždňovým rozhodnutím o voľbách vyvrcholili takmer šesť mesiacov trvajúce intenzívne konzultácie. "Môže to byť významný prelomový moment, ktorý je znakom narastajúcej politickej zrelosti federálneho Somálska," dodal.

Zdôraznil však, že islamskí extrémisti zo skupiny aš-Šabáb sú naďalej "reálnou hrozbou" pre túto krajinu Afrického rohu.

Keating povedal, že dohodnutý volebný model predpokladá vznik 275-člennej dolnej komory parlamentu, v ktorej sa podľa vopred stanoveného vzorca podelia o moc somálske klany. Ďalej ráta s 54-člennou hornou komorou parlamentu, v ktorej budú mať rovnocenné zastúpenie existujúce, rodiace sa i prípadné budúce federálne somálske štáty. Dodatočné kreslá majú byť vyhradené pre autonómne somálske štáty Puntland a Somaliland.