Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Somálske provládne sily vyhnali z mesta Qandala islamistov

Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Ozbrojené zložky slúžiace somálskej vláde prevzali dnes kontrolu nad mestom Qandala, ktoré bolo od novembra v rukách povstalcov deklarujúcich vernosť Islamskému štátu.

Mogadišo 7. decembra (TASR) - Ozbrojené zložky slúžiace somálskej vláde prevzali dnes kontrolu nad mestom, ktoré bolo od novembra v rukách povstalcov deklarujúcich vernosť organizácii Islamský štát (IS).

Do prístavného mesta na pobreží Adenského zálivu zamierili stovky provládnych vojakov, zatiaľ čo povstalci "utiekli do hôr bez toho, aby bojovali", uviedol predstaviteľ vlády poloautonómneho regiónu Puntland.

Na čele skupiny, ktorá sa v novembri zmocnila Qandaly, stojí muž známy ako Abdalkádir Múmin. Ten bol predtým jedným z veliteľov oveľa väčšieho islamistického zoskupenia aš-Šabáb, presadzujúceho v Somálsku radikálny výklad práva šaría.

Qandala bola prvým mestom, ktorého sa Múminove sily zmocnili odvtedy, ako vlani oznámil svoju vernosť IS. Stále pritom nie je jasné, aký druh spojenia udržiava s touto teroristickou organizáciou.