Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Somálski islamisti zaútočili na základňu mierových síl AMISOM

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Šajch Abdíazíz abú Musáb, hovorca milícií aš-Šabáb napojených na teroristickú sieť al-Káida, uviedol, že islamisti zabili 35 provládnych vojakov.

Mogadišo 26. júna (TASR) - Islamistické milície aš-Šabáb dnes vyprovokovali boje s jednotkami Africkej únie (AÚ) v Somálsku. Ťažkým bojom predchádzalo odpálenie výbušnín nastražených v aute, ktorým islamisti prenikli do areálu základne mierovej misie AÚ (AMISOM) v meste Leego, ležiacom 130 kilometrov južne od somálskej metropoly Mogadišo.

Podrobnosti o útoku ani počet jeho obetí zatiaľ nie sú známe, informovali somálske vojenské zdroje. Podľa nich ťažké boje pokračovali ešte aj tri hodiny po explózii nastražených výbušnín.

Šajch Abdíazíz abú Musáb, hovorca milícií aš-Šabáb napojených na teroristickú sieť al-Káida, uviedol, že islamisti zabili 35 provládnych vojakov. Agentúra Reuters však pripomenula, že milície často zveličujú svoje bojové úspechy a uvádzajú vyššie počty obetí na strane protivníka.

Na základni Leego pôsobia najmä vojaci z Kene, Ugandy a Burundi, ktorých krajiny vyslali svoje jednotky do Somálska, aby tamojšej armáde pomohli v boji s islamistami.

Útok sa odohral v čase, keď sa miestni obyvatelia schádzali na tradičných piatkových modlitbách. Ako upozornila agentúra Reuters, ide o ďalší zo série útokov, ktoré sa zintenzívnili od minulého týždňa, keď sa začal moslimský pôstny mesiac ramadán.