Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Somálski militanti zabili v hoteli najmenej 10 ľudí a ďalších zranili

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa vyjadrenia predstaviteľa polície bilancia mŕtvych pravdepodobne stúpne.

Mogadišo 27. marca (TASR) - Najmenej 10 ľudí dnes zabili a desiatky ďalších zranili útočníci zo somálskej militantnej skupiny aš-Šabáb v luxusnom hoteli, ktorý prepadli v somálskej metropole Mogadišo. Agentúre DPA to povedali polícia a majiteľ hotela.

Pred hotelom Maka-Almukarama odpálili dve bomby, kým zaútočili vyzbrojení samopalmi na hotel, ktorého hostí a zamestnancov pozabíjali alebo zranili, uviedol majiteľ hotela Gurey Hagi Hassan.

Podľa vyjadrenia predstaviteľa polície bilancia mŕtvych pravdepodobne stúpne.

Útok sa začal výbuchom bomby v aute, po ktorom sa pred budovou odpálil samovražedný útočník. Somálske bezpečnostné sily zabili niekoľkých militantov vnútri hotela. Polícia vyjadrila presvedčenie, že útočníci boli piati alebo šiesti.

Medzi mŕtvymi je aj stály zástupca Somálska pri OSN Ženeve Júsuf Mohamed Ismail Bari-Bari, informovala somálska vláda. V hoteli sa v čase útoku, ku ktorému sa prihlásilo radikálne islamistické zoskupenie, nachádzali prominentní somálski politici, diplomati, vládni úradníci, žurnalisti a lekári. Jedným z diplomatov v hoteli bol aj somálsky veľvyslanec v Nemecku.

Agentúre DPA povedal, že videl ľudí vyskakovať z druhého poschodia hotela, aby sa dostali preč. "Každý bežal, aby si zachránil život," dodal.

Hnutie aš-Šabáb bolo založené v roku 2006 a má blízko k al-Káide. Jeho cieľom je presadiť štát, ktorý bude uplatňovať islamské právo šaría.

Somálsko boju s aš-Šabábom za podpory Africkej únie.