Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Somálski piráti prepustili po štyroch rokoch indických námorníkov

Ilustračné foto Foto: TASR

Námorníkov uniesli z lode MT Asphalt Venture, ktorá sa plavila pod panamskou vlajkou, v septembri 2010.

Mogadišo 31. októbra (TASR) - Somálski piráti prepustili sedem indických námorníkov zadržiavaných takmer štyri roky a vymenili ich za nezverejnené výkupné. Informovali o tom dnes somálski predstavitelia, ako aj organizácia Ecoterra International na monitorovanie aktivít na oceánoch a moriach.

V istom období zarábali somálski piráti milióny dolárov na výkupnom za zajaté lode, plaviace sa vo vodách krajiny v Africkom rohu, ale posilnené hliadky medzinárodných námorných síl v Indickom oceáne potom znížili počet útokov pirátov.

Námorníkov uniesli z lode MT Asphalt Venture, ktorá sa plavila pod panamskou vlajkou, v septembri 2010. Celý čas ich držali v zajatí a dnes nakoniec prepustili. Osem kolegov týchto námorníkov a loď prepustili piráti za výkupné už v apríli 2011, napísala agentúra Reuters.

Vtedy piráti oznámili, že sedem zvyšných námorníkov prepustia, až keď indické úrady pustia na slobodu ich druhov - somálskych pirátov.

Nie je jasné, či indické úrady požiadavku splnili.

Podľa organizácie Ecoterra International, sídliacej v Keni, nakoniec piráti za výkupné prepustili aj spomínaných sedem námorníkov a tí už pricestovali do somálskeho hlavného mesta Mogadišo. Odtiaľ odletia do Indie.

Na prepustení námorníkov sa podieľali regionálne úrady. Muži boli zadržiavaní v meste Haradhír v centrálnom Somálsku.

Posledný veľký prípad únosu lode pri pobreží Somálska sa stal tento rok už skôr, keď piráti zajali obchodnú loď v Červenom mori. Bol to prvý úspešný únos v regióne od roku 2012.

Na vrchole vlny útokov somálskych pirátov v roku 2011 bolo naraz zadržiavaných desať a viac obchodných lodí a piráti dostávali výkupné vo výške mnohých miliónov dolárov.