Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Somálski piráti prepustili unesenú Britku, jej manžela zabili

Judith Tebbuttovú odovzdali piráti regionálnym úradom dnes skoro ráno po tom, ako dostali výkupné zhodené z lietadla.

Mogadišo 21. marca (TASR) - Somálski piráti prepustili dnes britskú rukojemníčku Judith Tebbuttovú. Uniesli ju pred vyše polrokom z plážového strediska v susednej Keni pri útoku, pri ktorom zabili jej manžela.

"Uspeli sme v úsilí o prepustenie Britky. Práve odcestovala z letiska Adado do Nairobi," povedal pre agentúru Reuters miestny predstaviteľ zo stredosomálskeho mesta Adado. Dvaja svedkovia uviedli, že videli, ako Tebbuttová nastupuje do lietadla.

Pirát, ktorý sa predstavil ako Ahmad, pre Reuters povedal, že Tebbuttovú odovzdali regionálnym úradom dnes skoro ráno po tom, ako dostali výkupné zhodené z lietadla.

Ozbrojenci vtrhli vlani 11. septembra v skorých ranných hodinách do turistického strediska na kenskom ostrove Kiwayu. Zastrelili tam 58-ročného Davida Tebbutta a predtým, ako utiekli na člne do neďalekého Somálska, vzali za rukojemníčku jeho manželku.

V nasledujúcich týždňoch útočníci uniesli zdravotne postihnutú Francúzku z ďalšieho letoviska v severnej Keni a dvoch španielskych humanitárnych pracovníkov z utečeneckého tábora v tejto východoafrickej krajine.

Kenská vláda pripísala zodpovednosť somálskej militantnej skupina aš-Šabáb, napojenej na al-Káidu, a posilnila ochranu hraníc so Somálskom, cez ktorú vyslala stovky vojakov. Skupina aš-Šabáb obvinenia poprela a somálski piráti oznámili, že sú to oni, čo zadržiavajú Tebbuttovú.