Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

BOMBOVÝ ÚTOK v Somálsku: Najmenej 14 mŕtvych a 10 ranených

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Štvrtkový výbuch nasledoval takmer presne mesiac po dvoch explóziách bômb uložených v autách v Mogadiše, ktoré narušili niekoľko mesiacov trvajúce obdobie pokoja v meste.

Mogadišo 22. marca (TASR) - Najmenej 14 ľudí vo štvrtok zahynulo a desať ďalších utrpelo zranenia pri výbuchu bomby umiestnenej v aute neďaleko luxusného hotela v somálskom hlavnom meste Mogadišo. Informoval o tom predstaviteľ polície, ktorého citovala tlačová agentúra AP.

Policajný kapitán Muhammad Husajn uviedol, že explózia nastala neďaleko hotela Weheliye na rušnej ceste Makka Almukarramah. Táto cesta bola v minulosti terčom útokov extrémistickej skupiny aš-Šabáb, ktorá má základne v Somálsku a je najkrutejšou islamskou extrémistickou organizáciou v Afrike.

Väčšinu obetí tvoria chodci a predavači, dodal Husajn.

Aš-Šabáb často útočí na známe a hojne navštevované lokality, ako sú hotely a vojenské kontrolné stanovištia. Bombový útok nákladným vozidlom vlani v októbri usmrtil 512 ľudí, pričom išlo o útok s vôbec najväčším počtom obetí v Somálsku. Iba málo útokov od 11. septembra 2001 zabilo viac ľudí. Vinu zaň pripísali úrady práve aš-Šabábu.

Štvrtkový výbuch nasledoval takmer presne mesiac po dvoch explóziách bômb uložených v autách v Mogadiše, ktoré narušili niekoľko mesiacov trvajúce obdobie pokoja v meste. Zahynulo pri nich najmenej 21 ľudí.

Štát v Africkom rohu naďalej zvádza boj proti tejto islamskej extrémistickej skupine. Vládnu obavy z plánov na odovzdanie bezpečnosti krajiny do rúk vlastných zložiek Somálska, keďže ozbrojené sily Africkej únie (AÚ) sa začínajú sťahovať a tento proces majú dokončiť v roku 2020.

Armáda Spojených štátov, ktorá vlani vystupňovala operácie proti aš-Šabábu a podnikla desiatky útokov dronmi, vyhlásila, že somálske sily ešte nie sú pripravené.