Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Somálske úrady zatkli popredného pirátskeho veliteľa

Na archívnej snímke sa somálski piráti ozbrojení raketometom plavia na loďke neďaleko pobrežia Somálska Foto: TASR

Somálske pirátske gangy ešte pred niekoľkými rokmi predstavovali vážnu hrozbu pre svetový námorný obchod.

Mogadišo 18. augusta (TASR) - Somálske bezpečnostné úrady zadržali vysokopostaveného pirátskeho veliteľa Muhammada Garfandžího, ktorý je považovaný za druhého najvplyvnejšieho muža tamojšieho pirátstva.

Podľa dnešnej správy agentúry AP, ktorá sa odvoláva na miestne policajné zdroje, k zatknutiu došlo v nedeľu v hlavnom meste Mogadišo. Garfandží je podozrivý z ilegálneho prechovávania bližšie nešpecifikovaných zbraní a z ďalších trestných činov súvisiacich s jeho zločineckou činnosťou.

Garfandží je druhým vysoko postaveným vodcom somálskych pirátov, ktorého sa podarilo zatknúť. Belgická polícia vlani zadržala kľúčovú postavu somálskeho pirátstva Muhammada Abdího Hasana pomocou ľsti, keď ho do krajiny vylákala na natáčanie dokumentárneho filmu o pirátstve.

Zatknutie pirátskeho veliteľa prišlo na pozadí kampane somálskej vlády zameranej na odzbrojenie obyvateľov Mogadiša. Somálske pirátske gangy ešte pred niekoľkými rokmi predstavovali vážnu hrozbu pre svetový námorný obchod. Počet útokov dramaticky poklesol po tom, ako sa lode vybavili ozbrojenými hliadkami.