Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Počet mŕtvych po bombovom útoku v Mogadiše stúpol na 358

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Odpálenie nákladného auta s výbušninou minulú sobotu na rušnej ulici v Mogadiše je označované ako najkrvavejší teroristický čin v dejinách Somálska.

Mogadišo 21. októbra (TASR) - Bombový útok, ktorý minulú sobotu otriasol somálskym hlavným mestom Mogadišo, si vyžiadal najmenej 358 mŕtvych. Zvýšenie počtu obetí na životoch oznámil v piatok somálsky minister informácií Cabdiraxmaan Cismaan, ktorého vyhlásenie priniesla agentúra AP.

Podľa údajov ministra evidujú v súvislosti s útokom 228 zranených, z ktorých 122 presunuli do zdravotníckych zariadení v Turecku, Sudáne či Keni. Ďalších 56 ľudí je stále nezvestných.

Odpálenie nákladného auta s výbušninou na rušnej ulici v Mogadiše je označované ako najkrvavejší teroristický čin v dejinách Somálska. Na mieste udalosti sa v piatok zhromaždili tisíce ľudí, aby si spoločne uctili obete. Šejk poverený vedením modlitieb sa vyjadril, že spôsobená "bolesť bude pretrvávať roky".

Somálska vláda pripisuje tento čin extrémistickej skupine aš-Šabáb napojenej na al-Káidu, tá sa však zatiaľ k nemu nevyjadrila.

Premiér Xasan Cali Khayre v piatok oznámil, že prezident Maxamed Cabdulaahi Maxamed vyhlási v Somálsku "vojnový stav", predstavujúci novú ofenzívu proti aš-Šabábu. Podľa nemenovaného predstaviteľa, na ktorého sa odvolala AP, by mali v týchto bojoch zohrávať podpornú úlohu i Spojené štáty.