Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

FOTO: Počet obetí bombových útokov v centre Mogadiša sa zvýšil na 45

Miestni ľudia kráčajú cez trosky zničených budov po dvojnásobnom bombovom útoku v somálskej metropole Mogadišo 24. februára 2018. V centre Mogadiša vybuchli v piatok dve autá naložené výbušninami, po ktorých nasledovala streľba medzi militantami a príslušníkmi bezpečnostných zložiek. Najmenej 22 ľudí prišlo o život pri útokoch. Foto: TASR/AP

V centre Mogadiša vybuchli v piatok dve autá naložené výbušninami, po ktorých nasledovala streľba medzi militantami a príslušníkmi bezpečnostných zložiek.

Mogadišo 24. februára (TASR) - Počet obetí dvojice bombových útokov, ku ktorým došlo v piatok večer v centre somálskej metropoly Mogadišo, miestne úrady v sobotu výrazne zvýšili na najmenej 45 mŕtvych. Informovala o tom agentúra Reuters.

V centre Mogadiša vybuchli v piatok dve autá naložené výbušninami, po ktorých nasledovala streľba medzi militantami a príslušníkmi bezpečnostných zložiek. Jeden útok sa odohral pred prezidentským palácom a druhý pred neďalekým hotelom. K zodpovednosti sa prihlásila militantná džihádistická skupina aš-Šabáb.

Vojak kráča cez vraky zničených vozidiel po dvojnásobnom bombovom útoku v somálskej metropole Mogadišo 24. februára 2018.
Foto: TASR/AP

"Bilancia obetí výbuchov zo včerajšieho večera sa zvýšila na 45 mŕtvych a 36 ďalších utrpelo zranenia," povedal pre Reuters vysokopostavený vládny predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný.

Hovorca skupiny aš-Šabáb uviedol, že jej bojovníci zabili 35 vojakov, pričom o život prišli aj piati útočníci vrátane dvoch vodičov.

Skupina spojená s teroristickou sieťou al-Káida bojuje za zvrhnutie somálskej vlády a nastolenie prísnej podoby islamu v krajine tzv. Afrického rohu. Počas vyše desaťročného povstania zabili príslušníci aš-Šabábu tisíce Somálčanov i stovky ľudí v susedných východoafrických štátoch.

Miestni ľudia nesú telo obete z miesta dvojnásobného bombového útoku v somálskej metropole Mogadišo 24. februára 2018. V centre Mogadiša vybuchli v piatok dve autá naložené výbušninami, po ktorých nasledovala streľba medzi militantami a príslušníkmi bezpečnostných zložiek. Najmenej 22 ľudí prišlo o život pri útokoch.
Foto: TASR/AP

Vlani v októbri si bombový útok v Mogadiše vyžiadal životy viac než 500 ľudí. K činu sa neprihlásila žiadna skupina, podľa somálskych predstaviteľov však člen bunky páchateľov vypovedal o zodpovednosti aš-Šabábu.