Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Výbuch nálože pod armádnym vozidlom si vyžiadal najmenej osem obetí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzi obeťami je aj dôstojník tajnej služby. K útoku sa prihlásili islamistické milície aš-Šabáb, informovala agentúra AFP.

Mogadišo 7. februára (TASR) - Životy najmenej ôsmich vojakov si v nedeľu v Somálsku vyžiadal výbuch nálože nastraženej pri ceste v strednej časti krajiny. Medzi obeťami je aj dôstojník tajnej služby. K útoku sa prihlásili islamistické milície aš-Šabáb, informovala agentúra AFP.

Aš-Šabáb vo svojom krátkom vyhlásení tvrdí, že pri výbuchu prišlo o život 14 príslušníkov bezpečnostných zložiek vrátane veliteľa.

K útoku došlo v okrese Dhusamareb v strednej časti Somálska, vzdialenom asi 400 kilometrov severne od hlavného mesta Mogadišo. Podľa zdrojov armády auto s vojenským personálom zrejme nabehlo na nášľapnú mínu "nastraženú teroristami".

Islamistickí ozbrojenci podnikajú svoje útoky prakticky na celom území Somálska, pričom ich cieľom je zosadiť tamojšiu vládu podporovanú medzinárodným spoločenstvom.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

V roku 2011 sa armáde podarilo vyhnať islamistických povstalcov z Mogadiša, stále však kontrolujú časti somálskeho územia, odkiaľ plánujú a podnikajú časté útoky na vládne a civilné ciele.

Predstavitelia armády napr. v piatok oznámili, že v meste Dhusamareb, kde sa stretol somálsky prezident s lídrami z regiónov, aby sa pokúsili dohodnúť plán volieb, bolo vystrelených niekoľko mínometných striel. Útok, pripísaný tiež oddielom aš-Šabábu, si nevyžiadal obete ani zranených.

Džahádisti napojení na teroristickú sieť al-Káida zasa 31. januára zaútočili na jeden z hotelov v metropole Mogadišo. Zahynulo päť ľudí vrátane prominentného generála vo výslužbe.