Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Somálsky premiér podporil kampaň za zákaz ženskej obriezky

Na archívnej snímke somálsky premiér Umar Šarmarkí. Foto: TASR/AP

Hoci je tento kontroverzný zvyk v rozpore s ústavou Somálska, tamojší zákonodarcovia stále neschválili legislatívu, ktorá by ho zakazovala.

Mogadišo 23. marca (TASR) - Somálsky premiér Umar Šarmarkí verejne podporil kampaň za zákaz ženskej obriezky (FGM) vo svojej krajine. Hoci je tento kontroverzný zvyk v rozpore s ústavou Somálska, tamojší zákonodarcovia stále neschválili legislatívu, ktorá by ho výslovne zakazovala.

Informoval o tom dnes server spravodajskej stanice BBC.

Šarmarkí sa pripojil ku kampani tým, že podpísal internetovú petíciu, ktorú podporil už viac než milión ľudí. Podľa odhadov Detského fondu OSN (UNICEF) podstupuje FGM vyše 90 percent somálskych dievčat vo veku štyri až 11 rokov. Zákrok často zanecháva následky na ich fyzickom i psychickom zdraví.

Premiéra na podpísanie petície presvedčila somálska aktivistka vystupujúca proti FGM Ifrah Ahmedová, ktorá pre BBC uviedla, že je to dôležitý posun, keďže mnoho obyvateľov krajiny stále o tejto otázke otvorene nehovorí. Ahmedová tvrdí, že sa tak podarí vyvinúť tlak na prijatie požadovaného zákona.

Aktivisti upozorňujú, že prijatie príslušnej právnej normy na vykorenenie tohto zvyku zrejme stačiť nebude. Zdôrazňujú pritom nevyhnutnosť lepšej osvety, ako aj ochoty úradov vymáhať dodržiavanie príslušného zákona. Mnoho Somálčanov totiž verí, že ženská obriezka je náboženskou požiadavkou.