Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Sonda NASA úspešne odštartovala k asteroidu Psyche

Raketa SpaceX Falcon Heavy počas štartu z Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Kanaveral na Floride 13. októbra 2023. Raketa Falcon Heavy vynesie do vesmíru sondu NASA Psyche, ktorá bude skúmať asteroid 16 Psyche. Foto: TASR/AP

Sonda bude mapovať povrch Psyche a skúmať jeho zloženie, čo vedcom poskytne viac poznatkov o vzniku asteroidov, planét a Slnečnej sústavy.

Mys Canaveral 13. októbra (TASR) - Sonda amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Psyche odštartovala v piatok z Mysu Canaveral. TASR správu prevzala z agentúry DPA a webovej stránky NASA.

Sondu do vesmíru vyniesla nosná raketa Falcon Heavy súkromnej spoločnosti SpaceX o 9.30 h miestneho času (15.30 h SELČ). Pôvodný termín vo štvrtok bol posunutý pre nepriaznivé počasie.

"Misia úspešná," uviedol krátko po štarte šéf NASA Bill Nelson. Dodal, že ide len o začiatok cesty tri a pol miliardy kilometrov. K asteroidu by mala doraziť najskôr v roku 2029.

Asteroid 16 Psyche má nepravidelný tvar s najväčšou dĺžkou asi 280 kilometrov a šírkou 232 kilometrov. Tvoria ho najmä kovy a kremičitany a jeho obežná dráha okolo Slnka leží medzi obežnými dráhami Marsu a Jupitera.

Sonda bude mapovať povrch Psyche a skúmať jeho zloženie, čo vedcom poskytne viac poznatkov o vzniku asteroidov, planét a Slnečnej sústavy.