Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Takto blízko Sonda New Horizons ešte pri planéte Pluto nebola

Sonda New Horizons, archívne foto Foto: TASR/NASA

Sonda začala intenzívne pozorovanie Pluta, pozrite si foto v článku.

Hurbanovo 14. júla (TASR) - Na hranice našej slnečnej sústavy, do ríše trpasličej planéty Pluto, ktorým bol podľa gréckej mytológie vládca podsvetia boh Hádes, mieri americká sonda New Horizons (Nové obzory). Zmapuje aj jeho doteraz objavených päť mesiacov – Cháron (prievozník duše mŕtvych cez rieku Styx), Nix (bohyňa temnoty a noci), Hydra (príšera, ktorá stráži kráľovstvo smrti), Styx (rieka medzi svetom živých a mŕtvych) a Kerberos (trojhlavý pes, strážca vchodu do podsvetia). TASR o tom informoval Ladislav Druga zo Slovenskej ústrednej hvezdárne (SÚH) v Hurbanove.

Ako uviedol, hlavnou úlohou sondy New Horizons je vniesť svetlo do tajomstiev zahalenej, zatiaľ nepoznanej časti vesmíru a prostredníctvom vedeckých meraní a fotografií získať o nej čo najviac nových poznatkov a informácií.



„Sonda odštartovala k planéte Pluto 19. januára 2006 a jej jediný najbližší prelet popri planéte Pluto a jeho mesiacoch nastane po viac než deviatich rokoch dnes o 13:49:57 h stredoeurópskeho letného času vo vzdialenosti 12.500 km od jej povrchu,“ ozrejmil Druga s tým, že pokiaľ by v rovnakej vzdialenosti a s rovnakou aparatúrou fotografovala našu Zem, boli by na snímkach viditeľné i jednotlivé budovy. „Na snímky z najbližšieho preletu sa môžeme tešiť pravdepodobne už v noci zo 14. na 15. júla, keď údaje zaslané sondou dorazia na Zem a budú spracované,“ pokračoval.







V súvislosti s najväčším priblížením sondy New Horizons k trpasličej planéte Pluto a výzvou NASA (National Aeronautics and Space Administration – Národný úrad pre letectvo a vesmír), aby verejnosť navrhla vhodné mená pre podrobne zmapované časti jeho povrchu, navrhli dvaja odborníci - z Fyzikálneho ústavu Akadémie vied Českej republiky Jiří Grygar a Ladislav Druga zo SÚH Hurbanovo, aby jeden z novoobjavených útvarov na jeho povrchu bol pomenovaný menom astronóma a bývalého riaditeľa hvezdárne v Hurbanove Bohumila Šternberka.



Pluto je pre vedu stále záhadné teleso, najmä pre veľkú vzdialenosť od Zeme a nezvyčajnú obežnú dráhu, ktorá komplikuje jeho pozorovanie. Bohumil Šternberk (1897-1983) bol český astronóm, ktorý prvý v Európe v roku 1930 vo hvezdárni v Starej Ďale, dnes Hurbanovo, vyfotografoval a presne zmeral polohu novoobjavenej planéty Pluto.