Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Sopečný oblak z vulkánu Calbuco zahalil mestá v Čile

Muž kráča po chodníku v park, ktorý je pokrytý prachom po výbuchu čilskej sopky Calbuco vo Villa La Angostura na juhu Argentíny 23.apríla 2015. Foto: TASR/AP

Vulkán Calbuco v južnom Čile sa prebudil k životu v stredu po 43 rokoch nečinnosti a tamojšie úrady nariadili evakuáciu približne 45.000 ľudí.


Santiago/Buenos Aires 23. apríla (TASR) - Hustý oblak dymu vystupujúci z čilskej sopky Calbuco zahalil dnes niekoľko miest a obcí v Čile, ako aj oblasť nad Andami v susednej Argentíne. Napísala to agentúra DPA.



Vulkán Calbuco v južnom Čile sa prebudil k životu v stredu po 43 rokoch nečinnosti a tamojšie úrady nariadili evakuáciu približne 45.000 ľudí. Ďalšia erupcia nastala dnes v ranných hodinách a ďalšie sú pravdepodobné. Do oblasti smeruje čilská prezidentka Michelle Bacheletová.

Čilskú obec Ensenada pokryla 50-centimetrová vrstva popola, približne 4000 obyvateľov muselo opustiť svoje domy. Školy a územia v okolí sopky zavreli.

Úrady pozastavili aj lety na letisko v meste Puerto Montt, približne 50 kilometrov od sopky s 240.000 obyvateľmi. Uzatvorených je aj niekoľko ďalších letísk.

Vietor rozniesol popol ponad Andy, najhoršie zasiahnutým je mesto San Martín. Starosta vyzval obyvateľov, aby nevychádzali z domov, nariadil tiež zatvorenie škôl a verejných úradov.

"Je desať hodín dopoludnia a tma je ako v noci. Nič sa nedá vidieť, je to ako veľmi hustá hmla," uviedol jeden z obyvateľov v San Martíne.

Sopka Calbuco leží blízko turistami vyhľadávaného mesta Puerto Varas približne 1000 kilometrov južne od hlavného mesta Santiago. Je jednou z najaktívnejších sopiek v krajine. V Čile sa nachádza približne 90 aktívnych sopiek. Calbuco podľa agentúry AP naposledy vybuchla v roku 1972.