Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Sopka Villarrica opäť vybuchne, láva sa priblížila k okraju krátera

Na archívnej snímke sopka Villarrica, 3. marca 2015. Foto: TASR/AP

Seizmológovia očakávajú, že nová erupcia bude podobná erupcii zo začiatku marca.

Santiago 1. apríla (apríla) - Lávové jazero už takmer preteká z krátera aktívnej sopky Villarrica na juhu Čile, informovali dnes miestne úrady. Roztavená skala, ktorá bude mať teplotu okolo 1100 stupňov Celzia, má dostatok plynu a mobility, aby spôsobila čoskoro erupciu, varovali.

Pri poslednej erupcii sopky 3. marca museli z jej okolia evakuovať tisíce turistov a miestnych ľudí, napísala agentúra DPA. Odvtedy je okolo krátera vyhlásená päťkilometrová bezpečnostná zóna.

Seizmológovia očakávajú, že nová erupcia bude podobná erupcii zo začiatku marca. Sopka vybuchla v noci, čo vyzeralo ako ohňostroj, a okrem horúcej lávy vyvrhla do výšky troch kilometrov vulkanický prach. Seizmológovia ju starostlivo strážia, keďže pred štyrmi rokmi výbuch podobného vulkánu na niekoľko mesiacov paralyzoval prevádzku na letiskách susednej Argentíny.

Sopka Villarrica patrí k najaktívnejším v Južnej Amerike. Nachádza sa v čilskom regióne Araucanía, ktorý susedí s Argentínou. V jazyku miestneho obyvateľstva sa nazýva Rucapillán, čo znamená "dom duchov". Patrí k známym a hojne navštevovaným turistickým cieľom v Čile, ktoré sa zaraďuje medzi krajiny s najväčšou vulkanickou aktivitou na svete. Na svojej pôde má najmenej 2000 sopiek.