Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Soros obvinil Orbána z vytvárenia mafiánskeho štátu v Maďarsku

GEORGE SOROS. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Americký miliardár pochválil tisíce Maďarov, ktorí sa v uplynulých zúčastnili na pouličných demonštráciách na obranu CEU, založenej v roku 1991.

Brusel 1. júna (TASR) - Americký investor a filantrop maďarského pôvodu George Soros dnes v Bruseli kritizoval maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý nevylučuje možnosť zatvoriť ním založenú Stredoeurópsku univerzitu (CEU) v Budapešti.

Soros, ktorý vystúpil ako hosť na Bruselskom ekonomickom fóre, počas svojho prejavu obvinil Orbána z vytvárania "mafiánskeho štátu" v Maďarsku. Podľa agentúry AP Soros použil termín, ktorý šíria Orbánovi kritici narážajúc na to, že šéf maďarskej vlády riadi čoraz autoritatívnejší a skorumpovanejší politický systém, kde šancu zbohatnúť dostávajú ľudia z jeho blízkosti.

Americký miliardár pochválil tisíce Maďarov, ktorí sa v uplynulých zúčastnili na pouličných demonštráciách na obranu CEU, založenej v roku 1991. K demonštráciám došlo potom ako Orbánova strana Fidesz v apríli prijala legislatívu, ohrozujúcu fungovanie univerzity.

Soros v Bruseli zdôraznil, že je "hrdý zakladateľ Stredoeurópskej univerzity, ktorá po 26 rokoch patrí medzi 50 najlepších univerzít na svete v mnohých spoločenských vedách".

Agentúra AP pripomenula, že 86-ročný Soros, ktorý prežil holokaust, je tŕňom v oku najmä populistom a nacionalistom. Najviac im prekáža, že otvorene podporuje liberálne hnutia vrátane komunity LGBT a bojuje za práva žien a utečencov. Jeho priaznivci ho chvália za to, že podporuje boj za spravodlivosť.

Soros: EÚ čelí existenčnej kríze, nemala by pre brexit odsúvať reformy


Európska únia (EÚ) čelí "existenčnej kríze", varoval dnes americký miliardár maďarského pôvodu George Soros. Európsky blok by podľa neho nemal dovoliť, aby dlhé rokovania o brexite odviedli jeho pozornosť od realizácie životne dôležitých reforiem.

Soros v článku pre Project Syndicate napísal, že Európa potrebuje radikálne zmeny.

"Rokovania o rozdelení s Britániou odvedú pozornosť EÚ od vlastnej existenčnej krízy, a tieto rokovania budú trvať dlhšie ako dva roky," upozornil Soros, ktorý považuje päť rokov za oveľa pravdepodobnejší termín.

EÚ by mala zaujať konštruktívny postoj k rokovaniam o brexite a zároveň by mala podniknúť kroky, aby sa stala atraktívnejšou pre ľudí, najmä pre mladšie generácie, domnieva sa Soros.

Britská premiérka Theresa Mayová, ktorú čakajú 8. júna voľby, začiatkom týždňa zopakovala, že Veľká Británia odíde z EÚ aj bez dohody, ak sa jej nepodarí dosiahnuť uspokojivú zmluvu s blokom.

Soros sa vyjadril aj k samotnej EÚ. Podľa neho sa z nej stala organizácia, v ktorej eurozóna tvorí vnútorné jadro a ostatní členovia sú odsunutí do horšej, podradnejšej pozície.

Nahradenie "viacrýchlostnej" Európy, Európou s viacerými "koľajami", pritom umožní členským štátom vybrať si zo širšej škály demokratických možností. A to bude mať ďalekosiahly a priaznivý účinok, vyhlásil miliardár. Pripomenul, že členovia bloku chcú skôr upevniť svoju zvrchovanosť, ako sa väčšiny z nej vzdať.

Soros zároveň vyjadril nádej, že po víťazstve Emmanuela Macrona, jediného pro-európskeho kandidáta vo francúzskych prezidentských voľbách, prinesú aj jesenné nemecké voľby potrebnú pro-európsku dynamiku, ktorá bude dostatočne silná na to, aby prekonala aktuálne najväčšiu hrozbu pre Európu: bankovú a migračnú krízu v Taliansku.