Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Sovietsky vojnový pamätník v Berlíne pomaľovali hákovými krížmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Nacistické symboly si všimol v nedeľu večer okoloidúci a zavolal políciu. Úrady hákové kríže zatreli.

Berlín 27. novembra (TASR) - Sovietsky vojnový pamätník v Berlíne bol pomaľovaný viac ako 20 hákovými krížmi. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Hákové kríže na pamätníku vo štvrti Alt-Hohenschönhausen na východe mesta mali rozmery približne 20 krát 20 centimetrov a pomaľovaná bola plocha sedem krát dva metre, uviedla v pondelok hovorkyňa berlínskej polície.

Nacistické symboly si všimol v nedeľu večer okoloidúci a zavolal políciu. Úrady hákové kríže zatreli.

Alt-Hohenschönhausen leží v mestskej časti Lichtenberg a spolu s Wartenbergom, Falkenbergom a Marzahnom patrila medzi časti tzv. Veľkého Berlína, ktorý Červená armáda oslobodila 21. apríla 1945.

V júni 1953 sa viac ako 1000 obyvateľov Alt-Hohenschönhausenu zapojilo do Východonemeckého povstania (Aufstand des 17. Juni), ktoré násilne potlačila sovietska okupačná armáda a polícia.

Podobne ako vo väčšine krajiny, aj v okrese do roku 1961, keď bol postavený Berlínsky múr, klesal počet obyvateľov. V 70. rokoch 20. storočia sa štvrť rozšírila výstavbou nových výškových bytových domov.

Vďaka utajenému charakteru väznice v Hohenschönhausene zostala veľká časť okresu, kde sa zariadenie nachádzalo, na oficiálnych mapách prázdna.